În săptămâna Crăciunului au avut loc unele evenimente care au un anumit potențial de schimbare deciziei de vot a alegătorilor. Astfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis amânarea cu două zile a începutului înregistrării candidaților pentru campania electorală, iar începând de astăzi, 26 decembrie, putem afla despre primii candidați înregistrați oficial. Mai mult, Renato Usatîi a declarat că ar putea participa la alegerile parlamentare, reprezentând un bloc, care probabil îi va purta numele, iar PL a decis, la miez de noapte, participarea la alegeri. Aceste evenimente pot schimba decizia electoratului, conform Barometrului Electoral 2019, realizat de Date Inteligente.

Renato Usatîi a declarat că ar putea participa la alegerile parlamentare, reprezentând un bloc, care probabil îi va purta numele. În acest caz, Date Inteligente estimează că blocul n-ar accede în parlament în baza votului general, dar ar putea lua o circumscripție, cel mai probabil nr.9 din or. Bălți. Anterior, Partidul Nostru a câștigat de două ori alegerile locale în mun. Bălți, adjudecându-și victoria din primul tur de fiecare dată.

Partidul Liberal a înaintat câțiva candidați ce ar putea participa la alegeri: Dorin Chirtoacă, Veronica Herţa, Corina Fusu, Ion Cebanu, Mihai Moldovanu, Dumitru Jelescu şi Ion Purice. Pe de altă parte, reprezentanții blocului ACUM au declarat public că PL nu face parte din bloc, iar candidații sunt distribuiți, cu excepția unor circumscripții unde sursa citată presupune că vor câștiga candidații PSRM. Acest fapt înseamnă siguranța că nu vom avea candidați PL pe lista ACUM și că nesusținerea de către PL a blocului ACUM i-ar putea costa un mandat. Acel mandat l-am distribuit Partidului Democrat, care în mod natural, inclusiv datorită resurselor administrative, va crește până în ziua alegerilor.

Astfel, a patra ediție a Barometrului Electoral 2019 a adus unele mici schimbări, bazate pe evenimentele cunoscute public. Lupta adevărată va începe însă după ce se vor cunoaște mai bine candidații la circumscripțiile uninominale, deoarece, conform Barometrului Opiniei Publice, doar 33.8% din respondenți ar vota candidatul unui anumit partid pentru circumscripția uninominală, iar 27.1% ar vota un candidat anume, inclusiv independent.

Decizia PL de a participa la alegeri ar putea afecta rezultatul blocului ACUM, dar nu e clar în ce măsură. De asemenea, Date Inteligente anticipează o creștere a susținerii PDM, care de facto se află la guvernare și are potențialul să mobilizeze mulți alegători în favoarea sa.

Față de ediția precedentă a Barometrului Electoral 2019, există un mandat pe circumscripții în plus pentru Partidul Nostru, unul în minus pentru PSRM, iar pe alegerile generale – unul în minus pentru ACUM și unul în plus pentru PDM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here