Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de vicepremierul pentru Intergrare Europeană, Iurie Leancă, a decis, în cadrul ședinței Consiliului Național al formațiunii, care a avut loc ieri, 27 decembrie, că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

„Membrii partidului au examinat evoluția situației social-politice din Republica Moldova, menționând polarizarea preferințelor electoratului din țară pe extremele de stânga, dreapta și centrul eșichierului politic. Totodată, a fost subliniată creșterea ponderii susținătorilor vectorului pro-rusesc de dezvoltare a statului și pericolul revenirii la putere a unor forțe politice revanșarde și anti-europene. În situația dată, o fragmentare excesivă a segmentului de centru-dreapta ar putea facilita procesul câștigării alegerilor de Partidul Socialiștilor, fapt care ar însemna blocarea pe o perioadă nedeterminată a parcursului european al Republicii Moldova și a reformelor inițiate de guvernele anterioare”, se precizează într-un comunicat emis de PPEM.

Prin urmare, PPEM nu va participa nici pe circumscripția națională, nici pe cele uninominale, dar va sprijini candidații care „împărtășesc aceleași valori pro-europene”.

Citiți și: Valeriu Ghilețchi a ales să candideze pe circumscripția 51 – SUA și Canada

Totuși, popular-europenii menționează că, în perioada următoare, își vor consolida forțele și se vor pregăti pentru alegerile locale de anul viitor.

PPEM a fost fondat în anul 2015, de către Iurie Leancă și alți foști membri ai PLDM.

Deocamdată, la CEC au depus actele PDM, blocul ACUM DA PAS, PSRM, PCRM și Partidul „Șor”.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019 și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •