Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, 3 ianuarie, Partidul Șor la alegerile parlamentare pe circumscripția națională, pe motiv că reprezentanții partidului au încălcat propriul regulament. Mai exact, au fost înregistrate abateri privind atribuțiile președintelui partidului. Totuși, formațiunea are dreptul să lichideze neconformitățile și să solicite repetat înregistrarea în alegeri.

Membrul CEC Iurie Ciocan a ținut să întrebe dacă „toți candidații propuși pe listă au prezentat certificate de integritate”. În context, raportorul Veaceslav Agrigoroae a declarat că „toți candidații propuși au prezentat acest certificat”, inclusiv primarul de Orhei, Ilan Șor, principalul figurant în furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc și condamnat de prima instanță.

La rândul ei, președinta CEC, Alina Russu, a ținut să întrebe reprezentantul Partidului Șor cum „președintele partidului aprobă lista candidaților, aprobă verbal sau prin semnarea unui document”, iar acesta a confirmat că „toate procesele verbale ale Biroului Central sunt aprobate de către președintele partidului”.

În context, membrul CEC Vasile Gafton a precizat că partidul nu și-a respectat propriul statut.

„Conform normelor, președintele aprobă, semnează și prezintă organelor electorale lista candidaților, dar aici nu este semnată de președinte. Este o eroare gravă, ei nu și-au respectat propriul statut”, a precizat Gafton.

Astfel, proiectul privind înregistrarea Partidul Șor la alegerile parlamentare pe circumscripția națională nu a fost aprobat. Totuși, Alina Russu a ținut să precizeze că „suntem în perioada de depunere a actelor și neconformitățile pot fi înlocuite”.

Citește și: Condamnat de prima instanță, ANI îl face integru pe Shor și îl trimite la parlamentare; Ce candidați propune acesta

Amintim că, Ilan Șor este cap de listă a Partidului Șor, iar pe poziția a doua este primărița din satul Jora de Mijloc, Mariana Tauber. Pe locul trei se află directorul Avia Invest, compania care a luat în concesiune Aeroportul Chișinău, Petru Jardan.

Următorul candidat este secretarul general al partidului, Maria Albot, iar pe poziția a cincea în listă este Denis Ulanov, unul din avocații lui Shor în dosarul penal în care a fost condamnat în prima instanță la 7 ani și jumătate de închisoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here