Autoritatea Rutieră din Norvegia a anunțat oficial statisticile de vânzări pe piața mașinilor noi în anul 2018. Iar Norvegia nu-i dezamăgește pe cei care vor să vadă o explozie a vânzărilor de mașini cu emisii zero: 31.2% dintre mașinile noi vândute în statul scandinav în 2018 sunt 100% electrice.

În 2017, cota de piață a mașinilor pur electrice era de 20.8%. Altfel spus, dacă în 2017 unul din cinci norvegieni a ales o mașină electrică, în 2018 lucrurile au stat sensibil mai bine: fiecare una din trei mașini vândute pe piața din Norvegia a fost 100% electrică. În 2013, cota de piață a electricelor era de „doar” 5.5%, o valoare pe care oricum nicio altă țară nu a reușit s-o egaleze până astăzi, scrie Automarket.ro.

Conform oficialilor norvegieni, scopul final al pieței scandinave este de a elimina complet mașinile cu motoare cu ardere internă de pe străzi și șosele. „Două treimi dintre mașinile vândute anul trecut sunt încă alimentate cu carburant fosil, deci avem un drum lung de străbătut până acolo”, declară Oeyvind Solberg Thorsen, președintele Federației Norvegiene a Transporturilor.

49.1% mașini electrificate

Statistica este și mai interesantă dacă luăm în calcul, pe lângă modelele electrice, și mașinile hibride plug-in: cele două categorii de autoturisme au adunat în 2018 nu mai puțin de 49.1% din vânzările de mașini noi din Norvegia.

La capitolul modele cu sisteme de propulsie alternativă, clasamentul vânzărilor norvegiene așază Nissan Leaf pe locul întâi. Electrica japoneză este urmată în ordine de Volkswagen e-Golf, BMW i3, Tesla Model X și Mitsubishi Outlander PHEV.

Vânzările de mașini electrice din Norvegia au crescut susținut începând cu 2010 în contextul în care guvernul statului nordic a eliminat taxele de achiziție pentru acest tip de modele, iar posesorii acestora beneficiază de o serie de avantaje majore, printre care se numără parcarea gratuită în orașe, benzi dedicate de rulare pe bulevarde și încărcare gratuită la stații dedicate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here