(DOC) ACUM a depus o contestație la CEC: Un candidat PDM a adus aproape 1000 de semnături în mai puțin de 24 de ore

Autor: , in Politic / Populare / 6 ianuarie, 2019, 13:35

Reprezentanții blocului electoral „ACUM DA PAS” susțin că înregistrarea candidatului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Veaceslav Burlacu, în calitate de concurent electoral pe circumscripția nr. 21, Criuleni, ar fi ilegală și au depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC) în acest sens.

Contestatarul menționează că grupul de inițiativă al lui Burlacu a fost format din trei membri, iar listele de subscripție au fost obținute la 26 decembrie 2018, ora 16:30. A doua zi, la 27 decembrie 2018, în jurul orei 14:00, aceștia au prezentat la consiliul electoral de circumscripție cele 34 de liste și 980 de semnături, care ar fi fost colectate din 17 localități.

„Analiza modului de colectare a semnăturilor, coroborat cu timpul în care au fost adunate acestea, ce nu a depășit 20 de ore, dintre care 11 au fost ore de noapte, precum și distanța dintre localitățile din care, chipurile, au fost acumulate semnăturile date, demonstrează cert că acestea fie nu au fost adunate de colectorii autorizați, fie nu aparțin persoanelor indicate în aceste liste, existând posibilitatea falsificării acestora”, motivează reprezentanții blocului electoral.

Prin urmare, ACUM solicită ca listele de subscripție să fie constatate „nule și neavenite”, iar decizia CECE Criuleni, din 3 ianuarie, privind înregistrarea lui Veaceslav Burlacu să fie anulată.


Pe circumscripția uninominală nr. 21 ar mai putea candida Lilian Carp, reprezentantul „ACUM DA PAS”, Serghei Duminica, de la Partidul „Șor”, dar și socialistul Serghei Berzan.

Vineri, 4 ianuarie, a fost ultima zi de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în cele 51 de circumscripții uninominale.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X