Ex-procurorul Ivan Diacov explică de ce nu vom mai da de urma miliardului furat: „Ca și cu 7 aprilie”
Persoanele care au fost implicate în frauda bancară se află la putere sau pe lângă ea și nimănui nu-i convenabil, susține Ivan Diacov, fost procuror-șef al capitalei, fiind întrebat de ce nu se va găsi miliardul dispărut din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Potrivit acestuia, nu va exista un deznodământ în acest dosar, „ca și cu 7 aprilie”.
Ex-procurorul municipiului Chișinău consideră că despre miliard doar se va vorbi, dar nu va fi găsit, pentru că „nu se dorește”.
„Eu socot că nici societatea nu vrea. Pur și simplu, când cineva nu are argumente să lupte cu oponenții, îi aduce aminte de miliard; îi aduce aminte atunci când îi e convenabil unei alte părți, dar nu, iată, să iasă cum în alte țări, în Germania, în Franța, ultimul exemplu, să iasă și să nu se ducă din piață, să nu dea foc la Parlament, dar să nu se ducă până ce miliardul n-o să fie aici”, a declarat Diacov în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.
Acesta menționează că este necesară o lege a lustrației, pentru că „oamenii ceia sau interpuși de-ai lor încă mai țin, trag ațele, sforile și nu se dă voie să se pună odată capac la istoria ceea neagră și să întoarcem foaia”.
Ivan Diacov mai spune că, după 27 de ani, Republica Moldova „a mers numai nu spre statul de drept”. Potrivit lui, vinovat de situația în care se află astăzi țara noastră este Vladimir Voronin, care, spune el, „a băgat-o în mocirla corupției și a mafiei”.
Fostul procuror-șef al capitalei afirmă că noul sediu al Procuraturii nu va aduce și o schimbare în domeniu, ci că salariile și condițiile justițiarilor ar reprezenta „o pârghie de șantaj”. „El a înțeles singur că trebuie să slujească. Și slujește”, explică Diacov, care susține că „numele de procuror a devenit poreclă”.
Comentarii