(FOTO) Capitale europene ale culturii în 2019: Care sunt cele două orașe

Autor: , in Cultură/Media / Externe / 6 ianuarie, 2019, 12:48

Oraşele Plovdiv din Bulgaria şi Matera din Italia vor deţine timp de un an, în 2019, titlul de capitală europeană a culturii. „Ambele oraşe vor contribui la crearea unor efecte pe termen lung ale succesului de anul trecut al Anului European al Patrimoniului Cultural, care a demonstrat cum poate cultura să schimbe în bine oraşele şi regiunile noastre”, a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, citat într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, transmite Agerpres.

Plovdiv este primul oraş bulgar ales capitală europeană a culturii. În 2019, regiunea va beneficia de oportunităţi noi, iar oraşul se va bucura de vizibilitate pe plan internaţional datorită unui program complet care stă sub deviza „Împreună”. Au fost organizate mai mult de 300 de proiecte atât în Plovdiv, cât şi în regiunea centrală şi de sud a Bulgariei şi în oraşele Varna, Sofia şi Veliko Târnovo, printre care se numără festivaluri şi proiecte bazate pe comunitate, structurate în jurul unor teme legate de caracteristicile oraşului Plovdiv, de istoria şi moştenirea sa culturală, precum şi de provocările cu care se confruntă oraşul.

Vizitatorii vor putea participa la o gamă largă de activităţi, începând cu descoperirea alfabetului chirilic prin intermediul a numeroase expoziţii şi încheind cu producţii teatrale comune cu comunităţi din Balcanii de Vest şi cu comunităţi de turci şi de romi.

Festivităţile de deschidere vor avea loc între 11 şi 13 ianuarie, incluzând o serie de evenimente în interior şi în aer liber şi un spectacol de muzică, lumini şi dans în seara zilei de 12 ianuarie. Comisarul pentru economia digitală şi societatea digitală Mariya Gabriel va participa la ceremonia oficială de deschidere care va avea loc la 12 ianuarie.

Programul pentru Matera a fost organizat sub deviza „Un viitor deschis” şi se va concentra în special pe incluziunea socială şi culturală şi pe inovarea prin colaborare.

Printre cele mai importante evenimente se numără „Ars Excavandi”, o perspectivă contemporană asupra istoriei şi culturii arhitecturii subterane, „Recitind Renaşterea”, o călătorie prin trecutul artistic al regiunilor Basilicata şi Apulia, şi „Poezia numerelor prime”, o expoziţie având ca temă rolul esenţial al matematicii în munca artiştilor de-a lungul istoriei.

Matera va găzdui şi prima reprezentaţie în aer liber a operei Cavaleria Rusticană în cooperare cu Teatro San Carlo, precum şi 27 de proiecte dezvoltate cu comunităţi locale creative şi cu parteneri din Europa. Festivităţile de deschidere vor avea loc pe 19 şi 20 ianuarie şi vor reuni 2000 de muzicieni din toate satele regiunii Basilicata şi din multe alte părţi din Europa. Comisarul Navracsics va participa la ceremonia oficială de deschidere care va avea loc la 19 ianuarie.

În 1985, Melina Mercouri, ministrul grec al Culturii din acea perioadă, a avut iniţiativa de a lansa o Capitală Europeană a Culturii, proiect care se numără de atunci printre cele mai prestigioase iniţiative culturale europene. Oraşele sunt selectate pe baza unui program cultural care trebuie să aibă o dimensiune europeană accentuată, să stimuleze participarea şi implicarea activă a locuitorilor şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului şi a regiunii înconjurătoare.

Deţinerea titlului de capitală europeană a culturii este şi o ocazie excelentă pentru oraşe de a modifica felul în care sunt percepute, de a deveni cunoscute în lume, de a atrage mai mulţi turişti şi de a-şi regândi dezvoltarea prin cultură. Deţinerea titlului are efecte pe termen lung nu doar din punct de vedere cultural, ci şi socioeconomic atât pentru oraş, cât şi pentru regiune.

În 2018, capitale europene ale culturii au fost oraşele Valletta din Malta şi Leeuwarden din Ţările de Jos. După Plovdiv şi Matera în 2019, viitoarele capitale europene ale culturii vor fi Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) în 2020, Timişoara (România), Elefsina (Grecia) şi Novi Sad (Serbia, ţară candidată) în 2021, Esch (Luxemburg) şi Kaunas (Lituania) în 2022 şi Veszprem (recomandare) din Ungaria în 2023.

Surse foto: David’s Been Here, Evening Standard

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X