Sursă foto: jc.md

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie sunt îndemnați de Comisia Electorală Centrală (CEC) să se înregistreze prealabil, ceea ce ar permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor și buletinelor de vot și facilitarea deschiderii secţiilor de votare suplimentare. În același timp, alegătorii din diasporă au lansat o petiție online, prin care solicită Guvernului să deschidă încă cel puțin 28 de secții de votare.

Până la această oră, conform datelor statistice, s-au înregistrat prealabil peste 16.500 de alegători.

Alegătorii pot completa formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Miercuri, 9 ianuarie, este ultima zi în care poate fi efectuată înregistrarea prealabilă. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua scrutinului, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior. Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Anterior, „Promo-LEX” a realizat o analiză prin care demonstrează care este impactul înregistrării prealabile asupra numărului de secții de votare per circumscripții uninominale.

Citiți și: Președinta CEC nu știe câte secții de votare vor fi deschise peste hotare; Îndemnul Alinei Russu către cei din diasporă

În același timp, moldovenii din afară țării au lansat o petiție online, prin care solicită Guvernului să deschidă mai multe secții de votare.

„Pornind de la rezultatele participării în turul doi la alegerile prezidențiale din 2016 și pentru evitarea organizării dezastroase a scrutinului electoral așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2016, Diaspora cere Guvernului Republicii Moldova deschiderea a cel puțin 28 de secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016”, notează autorii petiției, care mai spun că „pentru asigurarea unor condiții optime de vot, ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare”.

Petiția poate fi semnată AICI.

La ultimele alegeri, mai mulți moldoveni din diasporă au stat la coadă la secțiile de votare, dar nu le-au ajuns buletine.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here