Expertul Vladimir Socor consideră că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi interesat să rămână conducătorul din umbră al Republicii Moldova, fără a purta răspundere oficială pentru actele guvernării. Totuși, dezavantajul ar fi că acesta nu poate fi primit în mod oficial de liderii din străinătate.

„Eu nu cred că domnul Plahotniuc are interesul să poarte răspunderea oficială pentru actele guvernării în calitate de prim-ministru, de exemplu, eu cred că dânsul are interesul, de fapt, să rămână conducătorul neformal al statului, după modelul lui Bidzina Ivanișvili în Georgia, fără răspunderi legale sau constituționale de ordin personal, să fie conducătorul din umbră, nu numai din umbră, acum este și afișat; nu mai e în umbră, este afișat, dar este conducătorul neoficial. Avantajele sunt evidente: nu are răspunderi personale. Dezavantajele sunt că dânsul nu poate fi primit în mod oficial de șefi de state din străinătate, de lideri occidentali sau ruși, nu poate fi primit la Kremlin, sigur, nu are acces, dacă nu are o calitate oficială. Anul trecut a fost în vizită la Washington cu un grup de oficialități din Republica Moldova, un grup de persoane care dețineau posturi oficiale înalte în stat și dl Plahotniuc, șeful delegației, fără să dețină vreun post în stat, a solicitat să fie primit la Departamentul de Stat și s-a oferit primirea celorlalți membri ai delegației, care dețineau posturi oficiale în stat – domnul Iurie Leancă și domnul Candu, președinte al Parlamentului -, dar domnului Plahotniuc nu i s-a oferit posibilitatea să fie primit și el la Departamentul de Stat”, a declarat analistul în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Totuși, Socor admite că liderul democraților ar putea deveni prim-ministru. Potrivit lui, asta depinde de rezultatul pe care îl vor obține socialiștii la alegerile parlamentare. Dacă PSRM va avea un număr de deputați în Parlament substanțial mai mare decât PDM, înseamnă că va forma majoritatea Guvernului și atunci va fi foarte greu pentru Plahotniuc să devină prim-ministru într-un Guvern în care majoritatea posturilor de ministru sunt deținute de socialiști.

Totodată, expertul susține că primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat la șapte ani și jumătate de prima instanță în dosarul privind frauda bancară, este un aliat captiv al lui Plahotniuc, „e un aliat prizonier, e dat în judecată, poate fi condamnat în orice moment, dar își cumpără libertatea relativă și provizorie făcând servicii lui Plahotniuc”.

Socor menționează că asemenea personaje ar mai fi în Guvern și Parlament, „care pot fi trimise în judecată pentru fapte comise când erau la putere în guverne anterioare: bănci, aeroporturi, dar aceste personaje rămân aliate ale lui Plahotniuc cel puțin temporar”.

Vladimir Socor a mai afirmat că Republica Moldova este profund bolnavă, „în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here