(DOC) Lipsește semnătura Maiei Sandu: CEC a restituit contestația blocului ACUM în care se cerea anularea înregistrării unui candidat PDM

Autor: , in Politic / Populare / 9 ianuarie, 2019, 14:24

Comisia Electorală Centrală (CEC) a restituit contestația depusă de reprezentanții blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, prin care se cerea anularea înregistrării candidatului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Veaceslav Burlacu, în calitate de concurent electoral pe circumscripția nr. 21, Criuleni.

În motivație, reprezentanții CEC spun că, contestația a fost depusă cu abateri și anume că, lipsește semnătura Maiei Sandu, întrucât conform acordului de constituire a blocului „ACUM Platforma DA și PAS” din 16 decembrie 2018, toate documentele în numele blocului electoral sunt semnate de cei 2 copreședinți ai Consiliului Politic, inclusiv cererea de înregistrare a blocului electoral și demersurile de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlament în circumscripția națională”.

„Prin urmare, contestația trebuie semnată atât de Andrei Năstase, cât și de Maia Sandu, însă semnătura acesteia lipsește”, se arată în decizia CEC.

În ceea ce privește semnătura lui Dumitru Pavel, reprezentanții CEC susțin că „nu poate fi reținută nici semnarea contestației de către dl. Dumitru Pavel în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, în baza procurii din 28 decembrie, întrucât acesta nu a fost confirmat în calitate de reprezentat cu drept de vot consultativ în CEC pe perioada electorală, demersul în acest sens fiind respins pe motiv că Pavel este desemnat în calitate de candidat pe listă, iar desemnarea lui concomitentă în calitate de reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisie contravine prevederilor art. 49 alin (5) din Codul electoral”.

Astfel, reprezentanții CEC constată că, contestația nu poate fi analizată întrucât „nu întrunește condițiile de formă, ori contestația nu este semnată de persoane împuternicite de a o semna”.

Amintim că, reprezentanții blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS” susțin că înregistrarea candidatului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Veaceslav Burlacu, în calitate de concurent electoral pe circumscripția nr. 21, Criuleni, ar fi ilegală și au depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC) în acest sens.

Contestatarul menționează că grupul de inițiativă al lui Burlacu a fost format din trei membri, iar listele de subscripție au fost obținute la 26 decembrie 2018, ora 16:30. A doua zi, la 27 decembrie 2018, în jurul orei 14:00, aceștia au prezentat la consiliul electoral de circumscripție cele 34 de liste și 980 de semnături, care ar fi fost colectate din 17 localități.

Astfel, prin contestație, ACUM a solicitat ca listele de subscripție să fie constatate „nule și neavenite”, iar decizia CECE Criuleni, din 3 ianuarie, privind înregistrarea lui Veaceslav Burlacu să fie anulată.

Pe circumscripția uninominală nr. 21 ar mai putea candida Lilian Carp, reprezentantul „ACUM Platforma DA și PAS”, Serghei Duminica, de la Partidul „Șor”, dar și socialistul Serghei Berzan.

Vineri, 4 ianuarie, a fost ultima zi de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în cele 51 de circumscripții uninominale.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X