(VIDEO) Ce spune Voronin despre miliard, prima întâlnire cu Plahotniuc și alegeri

Autor: , in Politic / 9 ianuarie, 2019, 12:48

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, se arată nemulțumit de sisteml electoral mixt, despre care spune că este „extraordinar de complicat”. Potrivit lui, acesta va permite realizarea celor mai mari falsificări la alegeri.

„Toate alegerile sunt o competiție, toți vrem să fim primii la linia de finiș, dar, cu părere de rău, legea care a fost adoptată, cu interesul de a păstra pe cineva la guvernare, ridică foarte multe întrebări și obstacole, inclusiv la partidul nostru. Este extraordinat de complicat. Noi până acum nu ne putem clarifica… care sat, localitate și în care circumscripție electorală intră. Partidul nostru este creat pe sistem administrativ-teritorial, dar acum, de exemplu, raionul Orhei intră în alte patru raioane. Și cum să consolidăm organizațiile noastre teritoriale? În care circumscripție electorală din aceste patru să participe? Și nu numai în Orhei”, a declarat liderul PCRM în cadrul unui interviu acordat pentru RISE Moldova.

Fostul președinte al țării susține că modificarea legislației electorale și trecerea la sistemul mixt înseamnă că „vor fi cele mai mari falsificări din tot timpul cât au fost până acum alegerile”. El este nemulțumit și de anularea „zilei tăcerii”.

Întrebat despre clădirea de pe str. Armenească, acesta a spus că nu știa că îi va reveni Partidului Democrat din Moldova (PDM) și că a renunțat la sediu, deoarece era prea mare, iar suma obținută din vânzare a fost de 25,4 milioane de lei. Totodată, el a afirmat că le-a propus clădirea mai multor ambasadori, pentru a fi construit emisiuni diplomatice.

În cadrul interviului, Voronin a mai declarat că prima dată a dat mâna cu liderul democraților, Vlad Plahotniuc, pe teritoriul Mănăstirii Curchi, când avea loc reconstrucția lăcașului. „Toate sarcinile au fost repartizate între agenții economici care aveau cel mai puternic potențial și li s-a pus drept condiție ca aceasta să fie o donație din partea lor și firma lui Plahotniuc a fost prima care și-a onorat obligațiunile. Atunci, ei și toți ceilalți care au terminat au fost decorați cu Ordinul „Gloria muncii”’, a mai spus liderul comuniștilor.

Totodată, el a declarat că „miliardul este în Moldova, la cei care sunt la guvernare”, pe Veaceslav Platon nu-l știe, iar pe Ilan Șor l-a cunoscut când era mic, „îl știam pe taică-său”.

Potrivit lui, procesele de judecată s-au prefăcut în licitație, „au conotație politică – dacă aceste persoane se implică în politică sau sunt alături de politicieni, ei se pun ca peștele pe cârlig, i-au aninat și dacă se vor mișca nu în partea care trebuie – hop! și l-a închis”.

Eu în judecata noastră nu cred în genere. Dar de ce nu-i prind pe cei care au luat credite? Ei stau în Parlament, candidează”, a mai adăugat deputatul PCRM.

Vladimir Voronin a mai spus că se zvonește că cei care au plecat din partid ar fi primit 5 milioane de euro. De asemenea, el consideră că trebuie elaborat un mecanism care să nu permită oricui să modifice Constituția, iar în Legislativ să fie introdus votul nominal. La fel, acesta a precizat că nu a dormit „nicio noapte” în vila de pe strada Ciocârliei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X