Blocul electoral „ACUM DA PAS” nu se va implica în desfășurarea referendumului republican consultativ, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare, la 24 februarie. Reprezentanții entității politice îndeamnă oamenii să se concentreze pe scrutin, calificând inițiativa democraților privind referendumul drept „manipulatoare și populistă”.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a afirmat că actul de declanșare a referendumului este nul, ceea ce ar însemna că și rezultatele acestuia vor fi recunoscute nule.

„Blocul „ACUM – Platforma DA și PAS” nu dorește să participe la acțiuni ilegale și nici să fie complice la irosirea banului public pentru un referendum ce a fost declanșat contrar cadrului legal în vigoare. (…) Atestăm că la baza inițiativei de desfășurare în ziua alegerilor parlamentare a acestui referendum consultativ, fără valoare imperativă pentru Parlament, stau doar interesele de ordin partinic și electoral ale actualului regim, care a avut posibilitatea și pârghiile legislative necesare de micșorare a numărului de deputați”, a declarat Năstase în cadrul conferinței de presă susținută astăzi, 10 ianuarie.

Potrivit fostului ambasador al Republicii Molodva în SUA, candidatul ACUM pe circumscripția nr. 15, Igor Munteanu, referendumul are drept scop distorsionarea „adevăratei agende a temelor și discuțiilor pe care trebuie să le avem în această campanie”.

Fiind consultativ, PDM poate oricând să renunțe la rezultatele voturilor”, a conchis Munteanu.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că acest referendum nu semnifică decât „pierdere de timp și bani”.

„Nu pierdeți timpul cu acest referendum, să ne concentrăm pe alegreile parlamentare, care sunt cruciale pentru Republica Moldova”, a îndemnat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

COTIDIANUL amintește că, la 24 februarie, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, va fi organizat și un referendum republican consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Deocamdată, Comisia Electorală Centrală a înregistrat doi participanți la referendum: Partidul Democrat din Moldova – cu opțiunea „pentru” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – cu opțiunea „contra”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •