Colaj: Cotidianul.md, surse foto: privesc.eu, moldovacurata.md

Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) și fost președinte al acesteia, s-a arătat astăzi nemulțumit de faptul că asociația obștească „Promo-LEX” face publice rapoarte de monitorizare a alegerilor parlamentare în perioada electorală. Potrivit lui, acestea ar influența nepotrivit alegătorii. De cealaltă parte, Pavel Postică, directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul „Promo-LEX”, precizează că astfel de rapoarte, care au drept scop prevenirea abaterilor, au fost realizate din 2009 și până acum nu au existat obiecții.

Membrul Comisiei sugerează ca rapoartele de monitorizare să fie publicate după campania electorală, deoarece acestea ar putea induce în eroare oamenii. El spune că anumite greșeli pot fi corectate pe parcurs.

„Eu am căutat în standardele internaționale privind observarea alegerilor, aprobate în cadrul Consiliului Europei, UE, asociațiilor afiliate ONU și nu am găsit nicăieri o normă privind anumite rapoarte interimare. Nicio misiune acreditată în Republica Moldova nu face acest lucru. Eu cred aceste rapoarte o interferență în procesul electoral și influențarea nepotrivită a alegătorilor și a mediului în general de organizare a alegerilor. Așa-zisele tentative de prevenție… Eu vă întreb ce fel de prevenție se face în perioada electorală?”, a declarat Ciocan în cadrul ședinței de astăzi.

Acesta și-a amintit de vremurile când era la cârma Comisiei Electorale Centrale.

„Când eram în fotoliul de președinte, săptămânal, aveam întâlniri cu toți observatorii, inclusiv cu „Promo-LEX”, în cadrul unor discuții private, duse în biroul președintelui, reacționam, dacă credeam necesar, la observațiile acestora, dar neadmițând așa-zise rapoarte publice, care deja stabilesc încălcări, derapări… Din punctul meu de vedere, este incorect. Aprecierea trebuie dată întregului proces electoral. Dacă eu azi m-am împiedicat într-o anumită procedură, mâine mă corectez. Dar astăzi am fost deja menționat în raportul preliminar. Mie îmi pare acest lucru intervenție nepotrivită”, a adăugat membrul CEC.

Iurie Ciocan i-a cerut Alinei Russu să convoace conducerea asociației și să ceară explicații privind situația creată, despre care spune că ar trebui „curmată”, iar reprezentanților „Promo-LEX” le-a sugerat să își reevalueze politica, „este una nocivă”.

Contactat de COTIDIANUL, directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul „Promo-LEX” a menționat că, din 2009 și până acum, „nu au apărut pretenții din partea vreunei componente a CEC”.

Este o premieră pentru noi, e destul de straniu. Rolul rapoartelor noastre este de a preveni anumite abateri și în cazul în care autoritățile sunt de acord cu cele menționate, ele urmează să se autosesizeze și să întreprindă măsurile prevăzute de legislație pentru a le înlătura”, susține acesta.

Pavel Postică a specificat că, înainte de a prezenta rapoartele, „Promo-LEX” le trimite la CEC, fiecare membru a primit raportul în această dimineață, cu câteva ore înainte de lansarea publică.

„Această comunicare a fost dintotdeauna stabilită de către noi, pentru că, din punctul nostru de vedere, este corect ca organele să afle din prima sursă ceea ce vrem să spunem decât să audă de la știri”, a mai adăugat el.

Astăzi, 10 ianuarie, „Promo-LEX” a publicat al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamenatre din 24 februarie. În perioada 10 decembrie 2018 – 8 ianuarie curent, observatorii au constatat realizarea tardivă de CEC a unor modificări la cadrul normativ în lipsa consultărilor publice și sistarea accesului registratorilor la RSA în plină perioadă electorală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here