Președintele Igor Dodon se lăuda la începutul acestui an că Federația Rusă a anulat taxele de import la unele produse agroalimentare începând cu 1 ianuarie 2019 și până la 30 iunie 2019. Totuși, promisiunea este imposibil de pus în practică, în condițiile în care tot de la 1 ianuarie au intrat în vigoare sancțiuni împotriva Ucrainei, care prevăd interdicția de intrare în Rusia a „mărfurilor a căror țară de origine este Ucraina sau care traversează teritoriul Ucrainei”.

În aceste condiții Igor Dodon i-a scris premierului rus Dmitri Medvedev, care a semnat decretul privind sancțiunile împotriva Ucrainei, solicitându-i acestuia o soluție în cazul Republicii Moldova.

„Reiterez că de la 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, realizând astfel înțelegerile obținute anterior de Președinții FR și RM. Însă de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare și o altă Hotărâre a Guvernului Federației Ruse prin care este interzis importul mărfurilor ucrainești în Rusia, precum și a mărfurilor din alte țări, care sunt introduse pe teritoriul FR prin tranzitarea teritoriului Ucrainei”, a scris Dodon pe Facebook.

„Această Hotărâre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucît, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport”, a mai precizat Dodon.

Dodon a anunțat la sfârșitul anului trecut despre această anulare a taxelor, valabilă doar 6 luni. El a precizat că, în dependență de rezultatul alegerilor din 24 februarie, prevederea poate fi prelungită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •