Sursă foto: Inforoes

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a depus ieri, 9 ianuarie, o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care acuză candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe circumscripția nr. 25, Chișinău, Victor Mîndru, că a falsificat semnăturile.

În contestație se menționează că Mîndru a înregistrat grupul de inițiativă la consiliul electoral de circumscripție la 26 decembrie 2018, ora 10:00, iar peste o oră și jumătate a ridicat listele de circumscripție. În aceeași zi, în jurul orei 16:00, democratul a depus peste 500 de semnături.

„Fizic, este imposibil de a colecta un număr de semnături în astfel de cantități într-o localitate cu blocurile locative cu multe etaje timp de 4 ore”, argumentează comuniștii, care spun că „este evident că au fost falsificate”.

PCRM solicită CEC reverificarea dosarului candidatului PDM și să constate ilegalitatea informației.

Victor Mîndru a avut 11 persoane în grupul de inițiativă. Acesta a fost înregistrat primul. Pe circumscripția nr. 25 vor mai candida socialistul Alexandr Odințov, Dumitru Chitoroagă, de la Partidul „Șor”, vicepreședinta Platformei DA, Inga Grigoriu, independenta Svetlana Șandrovscaia, comunista Liudmila Boiadji, liberala Corina Fusu și Sergiu Urecheanu, membru al Partidului Nostru.

Anterior, reprezentanții blocului electoral „ACUM DA PAS” au sesizat CEC în privința înregistrării lui Veaceslav Burlacu, candidat PDM, care, cu trei membri în grupul de inițiativă, a a adus aproape 1000 de semnături în mai puțin de 24 de ore. Contestația nu a fost examinată, întrucât „nu întrunește condițiile de formă, nu este semnată de persoane împuternicite de a o semna”.

Vineri, 4 ianuarie, a fost ultima zi de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în cele 51 de circumscripții uninominale.

Perioada de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral se încheie la 24 ianuarie.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here