Directorul companiei de cercetări sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan, care a realizat în ultima vreme mai multe barometre electorale, susține că circumscripțiile uninominale din Chișinău sunt mai problematice și lupta va fi „interesantă”, având în vedere că alegerile se vor desfășura într-un singur tur și vor concura candidați puternici.

„La nord şi la sud situaţia în general este clară, cu mici excepţii. În zona de centru se vor confrunta în general trei forţe mai puternice şi destul de echilibrate. E vorba de blocul ACUM, PD şi PSRM. E foarte greu de prezis cine va lua primul loc. (…) Poate să se întâmple ca în voba ceea: „doi se bat şi al treilea câştigă”. Ar putea să fie doi candidaţi destul de puternici, dar, pentru că sunt pe acelaşi segment de centru-dreapta, ar putea să câştige candidatul de stânga, care altfel ar fi pierdut”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Sociologul menționează că mulți cetățeni decid chiar în ultima zi să participe la alegeri și pe cine să voteze, iar în acest caz, anularea „zilei tăcerii” ar putea influența rezultatele alegerilor. Totodată, potrivit lui, ținând cont de faptul că cei mai mulți votanți sunt persoanele în etate, rezultatele ar putea să nu coincidă cu ceea ce arată sondajele.

„Sondajele arată situaţia generală pe ţară, la nivel proporţional cu structura pe vârste, etnii şi alte criterii. La alegeri vin cei care votează şi sunt de obicei persoane mai în vârstă, care ţin la un anumit partid sau altul. S-ar putea anume cei care sunt mai activi să decidă într-un mod diferit decât arată sondajele rezultatele alegerilor”, afirmă directorul „iData”.

În cadrul aceluiași interviu, Bologan a spus că șansele femeilor să obțină un mandat în Parlament sunt mai mari pe liste de partid și mai puţine ar putea câştiga în circumscripţii uninominale.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Până acum, au fost înregistrați cinci concurenți electorali pe circumscripția națională pentru alegerile parlamentare: PDM, PSRM, blocul electoral „ACUM DA PAS”, PCRM și Partidul „Șor”. Pe circumscripțiile uninominale sunt înregistrați 102 concurenți electorali.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •