Utilizarea țigărilor electronice și efectul acestora asupra sănătății rămâne un subiect important discutat la nivel internațional. Tot mai multe studii demonstrează că noile alternative ale fumatului sunt mai puține nocive decât țigările obișnuite. Cel mai recent studiu elaborat și publicat de JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane) arată că nivelul toxinelor în corpul persoanelor care utilizează țigări electronice este mai mic decât al celor care fumează.

„Deși efectele pe termen lung asupra sănătății nu sunt cunoscute, există modalități de estimare. Una din acestea este măsurarea chimicalelor în corpul uman, care pot indica expunerea la toxine. Și noi am făcut acest lucru în cadrul cercetării”, a declarat unul dintre autorii studiului, Maciej Goniewicz, citat de CNN.

Cercetătorii au examinat 5.105 de adulți americani, care au fost divizați în patru grupuri: fumători de țigări obișnuite, utilizatori exclusivi ai țigărilor electronice, utilizatori duali (cei care utilizează atât țigări obișnuite, cât și electronice) și persoane care nu folosesc nimic.

În cadrul studiului, au fost analizați 50 de biomarkeri din corpul uman care au arătat expunerea la toxine asociate consumului de tutun. “Am comparat expunerea la mai multe substanțe toxice și am constatat că la utilizatorii de țigări electronice acest indicator era semnificativ mai mic” a menționat farmacistul și toxicologul din cadrul Roswell Park Comprehensive Cancer Center, Maciej Goniewicz.

Specialistul a mai subliniat că „doar în cazul trecerii exclusive de la țigări obișnuite la cele electronice este redusă semnificativ expunerea la toxine”.

Noul studiu este foarte important – a declarat Richard Miech, cercetătorul principal la Monitorizarea viitorului din cadrul Institutului de Cercetări Sociale al Universității Michigan. „Se pare că aceasta este unul dintre primele studii toxicologice bazate pe datele populației și, prin urmare, unul dintre primele care poate fi direct raportat la populația SUA”, a mai spus Richard Miech.

Noul studiu publicat de JAMA contrazice cercetarea proprie publicată în mai 2017, în care se menționa că noile alternative ale fumatului sunt mai nocive decât țigările obișnuite.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here