Agenția Națională de Integritate a fost acționată în judecată de Partidul „Casa Noastră Moldova”, condus de fostul deputat Grigore Petrenco, pe motiv că le-a oferit certificate de integritate lui Ilan Shor și Vladimir Plahotniuc.

Reclamantul consideră certificatele de integritate eliberate celor doi drept „ilegale” și „nule”, evocând articolul 3 al legii integrității, care definește  integritate politică drept o „capacitate a concurenţilor electorali, persoanelor de încredere ale concurenţilor electorali şi a persoanelor care deţin o funcţie electivă sau o funcţie exclusiv politică de a-și desfășura activitățile în mod etic, liber de manifestări de corupţie, cu respectarea interesului public, supremaţiei Constituţiei Republicii Moldova şi a legii”.

„Astfel, certificatul de integritate poate fi eliberat numai unui candidat care prin activitatea sa a demonstrat integritatea politica, a îndeplinit funcțiile publice ocupate anterior în mod ireproșabil, nu a încălcat Constituția și legislația Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Drept argument, reclamanții amintesc că, atât Plahotniuc cât și Shor, au ocupat anterior funcții publice: deputat în Parlament, prim-vice-președinte al Parlamentului (Plahotniuc), președintele Consiliului Administrativ al „Băncii de Economii”  (Shor). Și ambii „au fost înlăturati din funcțiile ocupate pentru motive de corupție, încălcarea Constituției și a legilor Republicii Moldova”.

În document se mai amintește că Plahotniuc a fost demis din funcția de vicepreședinte al Parlamentului pentru suspiciuni de corupție. De altfel, acest fapt a servit pentru fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, drept argument pentru a nu-l înainta pe liderul PD la funcția de premier.

În privința lui Șor se amintește că, pe lângă dosarul privind jaful din sistemul bancar în care deja are o condamnare în primă instanță, el a mai fost găsit vinovat și pentru „utilizarea fondurilor venite din străinătate în cadrul companiei electorale”.

Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor sunt primii în listele electorale ale partidelor pe care le conduc și candidează în circumscripțiile din Nisporeni și Orhei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here