Un litru de benzină în Republica Moldova ar trebui să coste în prezent cu cel puțin 3,2 lei mai ieftin, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Acesta a făcut o analiză a prețurilor țițeiului, ajungând la concluzia că petroliștii din Republica Moldova ar fi trebuit să ieftinească masiv carburanții.

„În prima săptămâna a lunii decembrie prețul în lei a unui baril de petrol marca Brent a scăzut la 936 lei, sau cu 1/3 față de prima săptămână a lui octombrie. Este cel mai scăzut nivel din 2018. Asta înseamnă 3,2 lei la litru mai puțin”, a precizat Ioniță.

El spune că petroliștii moldoveni „uită” întotdeauna să scadă prețurile atunci când piața o cere, lucru care nu se întâmplă însă atunci când cotațiile la țiței urcă. În opinia sa, atunci prețurile la pompă sunt corecte.

„Minunile se întâmplă când prețurile pe piața internațională scad, iar în Moldova ele uită să scadă. Aici ar trebui să ne agităm cu toți, dar nu este să fie”, a concluzionat Ioniță.

În toată Europa carburanții s-au ieftinit considerabil. În Moldova nicio schimbare din august.

În întreaga Europă benzina se comercializează mai ieftin și cu 20% față de luna octombrie, de când prețurile la petrol au scăzut. În România un litru de benzină s-a ieftinit în noiembrie și decembrie cu echivalentul a aproape 3 lei moldovenești.

Nu însă și în Republica Moldova, unde prețurile la benzină și motorină rămân la același nivel din luna august, de aproximativ 19 lei, respectiv 16,9 lei per litru.

Ziua de 7 august este ultima când ANRE a stabilit prețuri plafon la carburanți. Țițeiul este mai ieftin față de acea perioadă cu 20%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •