Legătura dintre moartea a trei jurnaliști ruși în Republica Centrafricană și oligarhul supranumit „Bucătarul lui Putin” devine tot mai strânsă, se arată într-o investigație jurnalistică a grupului Dossier.

Ce caută o firmă rusească de mercenariat în Republica Centrafricană? Aceasta este întrebarea pe urmele căreia au pornit cineastul rus Alexander Rastorguev, cunoscut critic al președintelui Vladimir Putin, cameramanul Kirill Radchenko și reporterul Orhan Dzhemal. Și tot aceasta este și întrebarea care le-a adus celor trei moartea în vara lui 2018, scrie Digi24.ro.

Cei trei ajunseseră în Republica Centrafricană pentru a realiza un nou documentar despre deja celebra CMP Wangner, o firmă de mercenari infanteriști care ar fi prestat servicii pentru armata rusă în mai multe teatre de război, printre care Siria, estul Ucrainei. Deși unitatea nu apare în niciun act, în niciun registru al persoanelor juridice, nici în structura Ministerului rus al Apărării.

Bărbaţii au fost găsiţi fără viaţă în afara oraşului Sibut, localizat la 188 de kilometri nord de capitala Bangui.

Rastorguev, Radchenko şi Dzhemal lucrau la documentar pentru organizaţia Investigation Control Center, fondată de mogulul aflat în exil Mikhail Khodorkovsky, care conduce și grupul Dossier.

Primarul oraşului Sibut, Henri Depele, a declarat că cei trei au fost prinşi într-o ambuscadă de bărbaţi înarmaţi, care au deschis focul asupra maşinii în care se aflau, iar şoferul a supravieţuit.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a venit cu un alt scenariu: cei trei fuseseră victimele unei tentative de jaf.

Investigația Dossier

Acum, jurnaliștii de investigație de la Dossier au furnizat site-ului rusesc de opoziție Dozhd TV o serie de dovezi care îl leagă pe Evgheni Prigojin, cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, de moartea suspectă a lui Rastorguev, Radchenko şi Dzhemal, relatează The Moscow Times și Radio Europa Liberă.

Compania de mercenariat Wagner ar aparține, printr-o rețea de interpuși, lui Prigojin. De ce este numit oligarhul „Bucătarul lui Putin”? Deoarece lanțul de restaurante pe care îl deține găzduiește de obicei cinele liderului de la Kremlin cu diverși demnitari străini.

Prigojin a fost implicat, de asemenea, şi în scandalul privind campania şi alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

În posesia jurnaliștilor de investigație din grupul Dossier au ajuns o serie de înregistrări de convorbiri telefonice din care reiese că cei trei fuseseră urmăriți de trupe speciale din Republica Centrafricană. Circa 98 de apeluri telefonice au fost date către un „instructor de securitate rus” care are legături cu Wagner și care a mențint un „dialog constant” cu șoferul victimelor.

La rândul său, rusul a efectuat 100 de apeluri telefonice către un alt conațional ce are conexiuni cu firma de mercenari.

Scurt istoric

În 2013, Republica Centrafricană se afla sub embargo ONU asupra armelor, când o coaliție de grupări paramilitare, în special musulmane, cunoscută ca Seleka a pus mâna pe putere. Acesta a fost butonul declanșator al unui răbzoi care a dus la moartea a mii de persoane.

În 2016, Faustin-Archange Touadera a fost ales președinte al Republicii Centrafricane, însă o mare parte a țării rămâne în continuare sub controlul a diferite grupări militare, în special al luptătorilor Seleka și al unei alianțe creștine cunoscută sub numele Anti-balaka.

În Republica Centrafricană există și o misiune ONU de menținere a păcii.

În 2017, Moscova a obținut în Consiliul de Securitate al ONU o excepție de la embargo, fapt care i-a permis să livreze arme forțelor guvernamentale din Republica Centrafricană pentru a ține piept amenințării grupărilor paramilitare.

„Singura noastră solicitare a fost ca delegația rusă să prezinte informații suplimentare privind numerele de serie ale armelor, astfel încât să putem urmări traseul lor din momentul în care ajung în Republica Centrafricană”, declara la acea dată un oficial american.

Și ajungem în prezent: mai multe relatări din ultimul an au făcut referire la prezența trupelor Wagner în Republica Centrafricană.

În luna martie, un reporter al site-ului de știri Znak.com a vizitat o unitate din Krasnodar, în sudul Rusiei, aflată în proprietatea firmei Wagner. Aici, jurnalistul ar fi aflat de la un veteran că mercenarii Wagner urmau să plece în Africa pentru o misiune de „antrenament”.

Două săptămâni mai târziu, Ministerul rus de Externe preciza că 175 de „instructori” ruși au fost trimiși în Africa Centrală ca parte a unei misiuni internaționale de antrenare a forțelor armate centrafricane, fără a preciza dacă în personalul civil se afla și vreun angajat al companiei Wagner sau vreun alt contractor militar.

Apoi, în iunie, publicația de investigații The Bell cita o sursă care preciza că mercenarii Wagner antrenau forțele armate ale Republicii Centrafricane.

Pe 1 august, un editor al Investigatio Control Center a spus că în momentul în care Rastorguev, Radchenko şi Dzhemal au fost uciși, aceștia s-ar fi apropiat de o zonă în care aveau informații că s-ar fi aflat centrul de comandă al forțelor Wagner și li s-ar fi comunicat că aveau nevoie de o acreditare la Ministerul rus al Apărării pentru a li se permite accesul în acea presupusă bază.

Interesul Rusiei în Republica Centrafricană? Într-o declarație de pe 22 martie, Artyom Kozhin, purtător de cuvânt al diplomației ruse, preciza: „Rusia explorează posibilitatea dezvoltării reciproc avantajoase a resurselor naturale din Africa Centrală. Concesiile de prospectare-exploatare minieră au început în 2018. Credem că aceste proiecte vor contribui la stabilizarea situației economice din Republica Centrafricană”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here