Înalta Curte a fost sesizată pentru a se expune cu privire la constituționalitatea art. 58 alin. (3) lit. (c) din Codul electoral, potrivit căruia, alegătorii din afara Republicii Moldova pot vota doar în baza pașaportului valabil și al livretului de marinar.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, precizează, în sesizarea depusă la Curtea Constituțională (CC), că interdicția de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova în baza buletinului de identitate, buletinului de identitate provizoriu sau a buletinului și pașaportului expirat este contrară art. 38 alin. (2) din Constituție, deoarece „reprezintă o interdicție a dreptului de vot”. De asemenea, aceasta ar institui și un tratament diferențiat în raport cu alegătorii care votează în țară și o pot face în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii, ceea ce înseamnă că este contrară art. 16 alin. (2), dar și art. 54 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova.

Cotorobai menționează că un număr semnificativ din alegătorii din Republica Moldova, care reprezintă partea activă a electoratului, se află permanent sau temporar peste hotare.

„Majoritatea emigranților moldoveni au familii în Republica Moldova și le pasă de viitorul acestei țări. Ei contribuie la economia națională prin remitențe cu peste 20% din PIB”, mai spune ombudsmanul.

Acesta mai scrie în sesizare că mulți moldoveni dețin și cetățenie română, ceea ce „creează premise să tolereze cu ușurință expirarea pașaportului Republicii Moldova”.

Mai mult, Avocatul Poporului amintește că moldovenii pot chiar și călători în Turcia în baza buletinului de identitate și afirmă că dacă autoritățile pot asigura libera circulație, atunci interdicția de a vota peste hotare este cel puțin inechitabilă.

Totodată, aceste restricții nu există nici pentru concurenții electorali, care pot prezenta copia oricărui act de identitate.

„Este de menționat că alegătorii au fost admiși, practic, la fiecare scrutin, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale, verificate corespunzător de instanțele de judecată, pentru a vota în baza documentelor de identitate expirate”, a sugerat autorul sesizării.

Mihail Cotorobai solicită CC să examineze sesizarea în regim de urgență, deoarece alegerile parlamentare vor avea loc luna viitoare, la 24 februarie.

Anterior, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, președinta CEC, Alina Russu, declara că „îi este greu să spună” dacă va fi adoptată decizia de a permite alegătorilor de a vota în baza pașaportului expirat, dar a completat că „dacă regula de bază stabilește că poți vota doar în baza unui document valabil atât în țară, cât și peste hotare, pentru că nici cetățenii noștri aici în țară nu pot vota în baza unui buletin de identitate expirat, atunci regula trebuie să fie egală și aplicabilă față de toți”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •