Astăzi, 14 ianuarie, redacția Radio Europa Liberă a fost redeschisă la București. Astfel, a fost lansată noua pagină web dedicată actualității românești romania.europalibera.org. Totodată, instituția are și o pagină de Facebook – Radio Europa Liberă România.

Președintele României, Klaus Iohannis,  în mesajul transmis cu prilejul redeschiderii redacției, salută „cu bucurie” această relansare  și menționează că Radio Europa Liberă a reprezentat „oxigenul nostru mediatic atât de necesar supraviețuirii în perioada comunistă”.

„Ați fost, înainte de 1989, pentru mulți ani, printre puținele surse prețioase de informații pe care puterea comunistă dorea, în mod abuziv și prin cenzură, să le ascundă românilor. Prin opiniile și analizele colaboratorilor dumneavoastră, ați contribuit la răspândirea adevărului despre acel regim odios care acționa împotriva oamenilor. În acele vremuri, posturi precum Radio Europa Liberă reprezentau adevărate bastioane ale libertății, care au întreținut aspirațiile occidentale ale românilor și speranța că eliberarea de comunism este posibilă. (…) Într-o Europă divizată, care se confruntă cu multiple amenințări, unele dintre ele de natură internă, avem nevoie de presă independentă care să ajute cetățenii să discearnă adevărul într-un ocean mediatic de minciună, știri false și manipulare. (…) Existența presei independente este vitală pentru sănătatea societății noastre. Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preț apărător al democrației – presa liberă. (…) Sper ca relansarea Radio Europa Liberă, în primul an al noului secol de existență a României și la 30 de ani de la înlăturarea dictaturii în 1989, să marcheze reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esențială într-o democrație”, se arată în adresarea președintelui român.

Jurnalistul Neculai Constantin Munteanu notează că, adaptată la mijloacele de comunicare moderne, Europa Liberă revine cu alte cuvinte, alte uși, alte încăperi, alte glasuri, dar temele sunt neschimbate: democrație, stat de drept, libera circulație a oamenilor și ideilor, respectarea drepturilor omului.

„La zece ani de la ceea ce părea încheierea lor definitivă, la 15 ani de la închiderea performantului său birou din Capitala României, la 23 de ani de la mutarea sediului central al complexului Europa Liberă-Libertatea de la München la Praga de mâine Europa Liberă revine”, scrie comentatorul Mircea Morariu pentru adevarul.ro.

Redactor-șef este Adelina Rădulescu, managing editor – Sabina Fati, iar Oana Serafim – directoarea Departamentului de Limbă Română (România și Republica Moldova).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •