Partidul Socialiștilor solicită Guvernului să deschidă în cadrul alegerilor din 24 februarie peste 230 de secții de votare peste hotare, deoarece, în opinia lor, astfel va fi asigurat dreptul egal la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Aceștia au solicitat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ca pentru alegerile din 24 februarie să fie deschide „câte 100 de secții de votare în Federația Rusă și Europa și 30 în SUA și Canada”.

Ar fi un număr de peste două ori mai mare decât secțiile de votare deschise la alegerile prezidențiale din 2016, când moldovenii plecați peste hotare au putut vota în 99 de secții.

Ei au acuzat autoritățile că ar favoriza Europa occidentală în detrimentul Rusiei, întrucât în 2016 în țările din vestul Republicii Moldova au fost deschise mai multe secții de vot.

2016 – de peste 10 ori mai mulți votanți în Europa decât în Rusia

Socialiștii au cerut ca majoritatea celor 100 de secții de votare deschise pe teritoriul Federației Ruse să fie în Moscova și Sankt-Petersburg, acolo unde s-ar afla mai mulți cetățeni moldoveni.

Totuși, cifrele îi contrazic pe socialiști, întrucât în 2016 moldovenii din Rusia au votat masiv doar la Moscova, în restul secțiilor de votare prezența fiind mai mult decât modestă.

Astfel, în cele două secții de votare de la Moscova au votat aproape 6 mii de oameni, acolo formându-se și cozi. În schimb în secțiile de la Sankt-Petersburg prezența a fost mult mai modestă, în una votând în jur de 1300 de persoane, iar în alta în jur de 800, mult sub capacitatea maximă de 3 mii.

La celelalte 4 secții de votare deschise în Rusia au votat doar 580 de persoane, cu record negativ de doar 32 de alegători la Krasnoyarsk.

În schimb o prezență mult mai masivă s-a înregistrat în cele 66 de secții de votare deschise în Europa. Astfel, din cei 140 de mii de oameni care au votat în turul II al alegerilor prezidențiale din 2016, aproape 120 de mii au fost din țările Europei de Vest, cuprinse astăzi în circumscripția cu nr. 50.

Atunci în mai multe secții de votare, printre care cele din Londra, Paris, Dublin, Padova, Frankfurt, Milano, Roma și altele, buletinele de vot nu au fost de ajuns pentru toți cetățenii, cozile întinzându-se pe câteva sute de metri.

În opinia asociației Promo-LEX, la 24 februarie ar trebuie deschise 92 de secții de votare în circumscripția 50 (Europa de Vest), 44 în circumscripția 49 (Rusia și statele din Est) și 14 în circumscripția 51 (SUA și Canada).

Pe site-ul CEC, pentru alegerile din 24 februarie s-au înregistrat 20664 de cetățeni aflați în circumscripția 50 (Europa de Vest), 2770 în circumscripția 51 (SUA și Canada) și doar 996 în circumscripția 49 (Rusia și statele din Est.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •