Orașele din Europa cu cei mai mulți moldoveni care vor să voteze; Câte secții va deschide Guvernul?

Autor: , in Politic / Populare / 15 ianuarie, 2019, 06:34

Capitala Marii Britanii, Londra, este orașul în care s-au înregistrat cei mai mulți cetățeni moldoveni pentru a putea vota în cadrul alegerilor din 24 februarie. 2357 de moldoveni din Londra au menționat că în ziua alegerilor parlamentare vor vota acolo.

Pe poziția secundă se situează un alt oraș din zonă, capitala Irlandei Dublin, în care s-au înregistrat 1245 de persoane.

965 de cetățeni ai Republicii Moldova au menționat Bucureștiul, în timp ce pe poziția a patra într-un clasament al orașelor cu cei mai mulți moldoveni înregistrați se situează capitala Franței, Paris, în care au indicat că se vor afla la 24 februarie 923 de moldoveni.

În timp ce în Italia cea mai mare comunitate de moldoveni pare să se regăsească în Milano, acolo unde s-au înregistrat peste 500 de persoane.

Alte orașe cu un număr semnificativ de persoane înregistrate sunt Berlin, Frankfurt, Roma, Padova, Northampton, Verona, etc.

Într-un top pe țări, cele mai multe înregistrări vin din Italia (5307), urmată de Marea Britanie (3551), România (2985), Germania (2223) și Franța (2008).

Câte secții va deschide Guvernul?

Guvernul urmează să decidă în această săptămână numărul secțiilor de votare deschise în afara țării și orașele unde acestea se vor regăsi, inclusiv în baza înregistrărilor făcute de către moldoveni pe site-ul CEC.

Numărul celor înregistrați este de 24562 de persoane, de 10 ori mai mulți decât în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016.

Atunci autoritățile au deschis 99 de secții de votare, dintre care 66 în Europa. Prea puține însă pentru numărul de doritori de a vota. Astfel, în turul 2 al alegerilor, în secțiile de votare din Londra (2) și Dublin (1), buletinele de vot se epuizaseră până la prânz. Buletine nu au ajuns nici în secții de votare din Paris, Milano, Roma, Padova, Bologna, Frankfurt, și altele.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, turul II, au votat 140 de mii de cetățeni, dar potrivit estimărilor cel puțin 20 de mii de oameni nu și-au putut exercita dreptul doar din cauza epuizării buletinelor de vot.

În opinia asociației Promo-LEX, la 24 februarie ar trebuie deschise 92 de secții de votare în circumscripția 50 (Europa de Vest), 44 în circumscripția 49 (Rusia și statele din Est) și 14 în circumscripția 51 (SUA și Canada).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X