Președintele Platformei DA și nr. 2 în lista electorală a blocului „ACUM”, Andrei Năstase, ar putea fi exclus din alegeri. O contestație în acest sens a fost depusă de către Partidul Democrat la Comisia Electorală Centrală, prin care se solicită sancționarea lui Năstase pentru plasarea unui filmuleț pe Facebook în care îndeamnă cetățenii să participe la alegeri.

Contestația a fost depusă la 15 ianuarie de către Vadim Moțarschi, reprezentatul PDM la CEC și fost membru al acestei instituții.

„Toate aceste mesaje electorale ale candidatului A.Năstase, care este și copreședinte al blocului electoral, analizate împreună cu un mesaj de îndemn la vot este în esență agitație electorală în favoarea blocului electoral și a candidaților acestuia”, se arată în contestația PDM.

Mai mult decât atât, democrații amintesc în document de invalidarea alegerilor din 3 iunie 2018, când la baza deciziei luate atunci de judecătoare Rodica Berdilo a stat tot un filmuleț pe Facebook, în care Năstase, la fel a îndemnat cetățenii să iasă la vot, solicitând aplicarea acestui precedent.

În aceste condiții, reprezentanții PDM cer CEC să constate că Andrei Năstase a încălcat prevederile articolului 91 al codului electoral prin adresarea video postată pe Facebook.

Ei solicită ca președintele Platformei DA să fie sancționat conform prevederilor articolului 75 (2) din Codul Electoral.

Iar alineatul 2 al articolului în cauză prevede următoarele, inclusiv anularea înregistrării concurentului electoral:

a) avertisment;

b) anularea înregistrării grupului de inițiativă;

c) intentarea procesului contravențional conform legislației;

d) lipsirea de alocaţii de la bugetul de stat, ca sancțiune de bază sau complementară;

e) solicitarea anulării înregistrării concurentului electoral.

Andrei Năstase este nr. 2 în lista blocului „ACUM” și candidat deja înregistrat în circumscripția nr. 33.

Reacția lui Năstase

În replică, Andrei Năstase a menționat că „acest mesaj, văzut de zeci de mii de cetățeni, apreciat și distribuit de mii de oameni, în doar câteva zile, îl deranjează teribil pe Plahotniuc!”, îndemnând utilizatorii de Facebook să-l distribuie cât mai mult.

El a mai postat odată mesajul chiar în dimineața zilei de astăzi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here