Sursă foto: adevarul.ro

În ședința de vineri, 18 ianuarie, Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate. Astfel, numărul acestora este de 125, dintre care 42 urmează să fie organizate în cadrul misiunilor diplomatice, iar 83 vor fi suplimentare.

Cele mai multe – 29 – vor fi deschise în Italia, câte 12 – în România și SUA, iar alegătorii din Rusia vor putea merge la 11 secții. Totodată, în Franța urmează să fie organizate șapte secții, câte cinci vor fi deschise în Spania și Portugalia, iar în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – patru.

De asemenea, alegătorii care se vor afla în ziua scrutinului din 24 februarie în Canada, Ucraina sau Turcia își vor putea exercita dreptul la vot în incinta a trei secții. Câte două secții vor fi deschise în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Germania, Grecia și Irlanda. În restul 18 țări vor fi deschise câte o secție.

În fiecare secție de votare vor fi distribuite câte 5000 de buletine.

La alegerile parlamentare din 2014, în străinătate au fost deschise 95 de secții de votare, iar în 2016, la prezidențiale, au fost deschise 100 de secții.

Anterior, mai multe partide și organizații neguvernamentale au cerut majorarea numărului secțiilor de votare în diasporă.

Citiți și: Orașele din Europa cu cei mai mulți moldoveni care vor să voteze; Câte secții va deschide Guvernul?

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here