Știrile pozitive de la media-holdingul guvernării ne bombardează zilnic. Creșteri de salarii, pensii, îndemnizații. Proiecte naționale de tot felul – de la drumuri la arene și case pentru toți. Promisiunile electorale curg gârlă. Raportul de ieri al premierului Filip completează acest tablou festiv. Guvernarea raportează că toate aceste succese sunt posibile datorită datorită creșterii economice înregistrate. Să vedem cum stau lucrurile în realitate.

Iată 2 știri de la holding, care reflectă situația privind 2 indicatori macroeconomici importanți:

  1. Comerțul exterior. “Moldova vinde tot mai multe mărfuri în străinătate.Volumul exporturilor a fost cu 13,5% mai mare în ianuarie-noiembrie 2018, faţă de perioada similară din 2017, ajungând la aproape 2,5 miliarde de dolari. Potrivit Biroului Naţional de Statitstică, cele mai multe produse au ajuns în ţările Uniunii Europene, unde vânzările au crescut cu aproape 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent”. Punct.

Ce nu ne spune această știre? Intrăm pe site-ul BNS ca să vedem – ce a fost omis din această știre pozitivă și citim:. Importul a crescut cu 20%, ajungând la cca $ 5,2 miliarde, iar deficitul balanței comerciale a atins nivelul record de $ 2,7 miliarde și se apropie vertiginos de $ 3 miliarde. Ce înseamnă aceste cifre? Că paradigma, care trebuia schimbată demult – vorba ex-ministrului Economiei Lazăr – să producem și să exportăm – nu că nu a fost schimbată, dar chiar invers, continuă și chiar amplifică trendul! Deci, în continuare – exportăm moldoveni și importăm mărfuri, contribuind în ambele cazuri la dezvoltarea economiilor altori țări. În modelul economic actual – de spălătorie regională, de producere și export nu prea este nevoie.

  1. Creșterea economică. Banca Mondială a revizuit în creştere prognoza pentru Republica Moldova în 2018. Experţii, optimişti în privinţa perspectivelor economice – titrează a doua știre. Să vedem cât de optimiști sunt experții.

“Banca Mondială a revizuit în creștere prognoza pentru Republica Moldova în 2018.

Astfel, potrivit noilor estimări ale raportului Perspectivele Economice Globale, Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 4,8%, cu un punct procentual mai mult față de pronosticul anterior. Raportul Băncii Mondiale mai arată că ritmul de progres economic al Moldovei va fi mai moderat în următorii ani. Experţii se aşteaptă ca în 2019 avansul să fie de 3,8 la sută, iar în 2020, economia să crească cu 3,5 procente”.

Ce înseamnă o creștere de 3,5%? Că PIB se va dubla peste 20 de ani. Iar undeva în 2040 am putea ieși la nivelul de $ 6000/capita de la care abia începe o creștere durabilă. Asta, firește, în condițiile că vom avea o creștere stabilă și nu se vor mai întâmpla jafuri bancare.

Și pentru că actuala guvernare insistă pe teza că viața în RM a început abia în 2016, de când PD și-a asumat guvernarea, iar până atunci totul a fost rău, iată care au fost creșterile în anii precedenți:

2008 – 7,8%

2010 – 7,1%

2011 – 6,8%

2013 – 9,4%

2016 – 4,3%

2017 – 4,5%.

(date FMI)

Ei, și cum ar fi arătat graficul frumos din raportul lui Filip în comparație cu anii precedenți?

De remarcat că aceste creșteri – mult mai mici decât în anii precedenți, au fost înregistrate după prăbușirea PIB din 2015 cu cca $ 1,5 miliarde urmare a jafului din sistemul bancar. Ce a însemnat această prăbușire? Că în 2016 eram la indicatorul PIB/capita sub nivelul anului 2011. Iar în 2017 abia am depășit nivelul anului 2013. Deci 4-5 ani pierduți. Aceste creșteri inerțiale (de 3-4-5%) – pentru că suntem o economie mică deschisă, în realitate doar majorează decalajul față de media europeană. Dacă guvernarea nu-și propune obiectivul de creștere mai mare (iar strategia 2030 fixează exact creșteri de 3-5%), riscăm să rămânem o țară subdezvoltată pentru totdeauna…


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •