Sursă foto: privesc.eu

Blocul electoral „ACUM DA PAS”, împotriva căruia Partidul Democrat din Moldova (PDM) a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC), a înregistrat o referință, prin care precizează că îndemnul la vot nu poate fi considerat drept agitație electorală.

Reprezentanții ACUM menționează că, potrivit legislației, în acest caz, contestația respectivă trebuie depusă direct in instanța de judecată, nefiind de competența CEC.

„Circumstanța dată ne scutește de necesitatea pronunțării asupra fondului contestației, asupra căruia vrem doar să enunțăm că este vădit neîntemeiat, dat fiind că îndemnul de a ieși la vot nu poate și nu constituie agitație electorală nicăieri în lume, ci, doar în țara noastră, în condițiile unei justiții capturate de Plahotniuc (Ulinici) Vladimir, unii magistrați au stabilit o astfel de neghiobie, pe care, acum, același beneficiar al justiției capturate, încearcă să își fundamenteze alegațiile aberante”, notează copreședinții blocului, Andrei Năstase și Maia Sandu.

Într-o contestație depusă la 15 ianuarie, PDM acuza ACUM că a început campania electorală înainte de teremen. În special, democrații s-au referit la o frază rostită de Năstase, într-un video postat la 14 ianuarie pe Facebook: „Vă îndemn să ieșim masiv la vot pe 24 februarie 2019”. Democrații au amintit că alegerile locale noi, în urma cărora a învins Andrei Năstase, au fost invalidate din același motiv. Astfel, PDM a cerut sancționarea blocului electoral „ACUM DA PAS” conform art. 75 alin. (2) din Codul Electoral, care prevede inclusiv anularea înregistrării concurentului electoral.


Până acum, au fost înregistrați șase concurenți electorali pe circumscripția națională pentru alegerile parlamentare: PDM, blocul electoral „ACUM DA PAS”, PCRM, PSRM, Partidul „Șor” și Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie. Totodată, alte trei formațiuni – Partidul Nostru, Partidul Voința Poporului și Partidul Național Liberal – au depus actele la CEC.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here