Colaj: COTIDIANUL, sursă foto: zdg.md, captură video: Facebook

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut să fie în atenția publicului sâmbătă, 19 ianuarie, când creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Boboteaza. Acesta a mers dimineață la Catedrala „Nașterea Domnului”, iar ulterior a postat și o secvență video de la scăldatul într-un lac, acțiune cu care șeful statului se laudă de câțiva ani.

„Dodon, în biserică, cu televiziunea de partid”, anunța Ilian Cașu dimineață, pe pagina sa de Facebook, atașând și câteva fotografii.

Președintele țării a mers după agheasmă, iar apoi a fost surprins în altar, unde a discutat cu Mitropolitul Vladimir. Ecaterina Alexandr, de la Ziarul de Gardă, a realizat câteva fotografii de la Catedrala Mitropolitană.„De fapt, în altar nu au voie să intre nici bărbații care nu sunt implicați în slujire. Respectiv, Igor Dodon, în mod abuziv și impertinent, intră în altar în timpul slujbelor și distrage atenția atât a clericilor care se roagă în altar, cât și a credincioșilor din biserică”, comentează Ion Andronache, fost student la Teologie, pe Facebook.

Este de menționat că, înainte de scrutinul prezidențial din 2016, Dodon, fiind prezent la o slujbă, a fost lăudat de Mitropolitul Vladimir, care a îndemnat oamenii să participe la alegeri.

Șeful statului, în mod tradițional, a publicat și în acest an un video de la iazul în care s-a scăldat.

„Așa cum obișnuiesc în fiecare an de Bobotează, indiferent de timpul de afară sau starea organismului, neapărat fac baie în apa rece a unui lac. Este o tradiție frumoasă prin care ne călim trupul și sufletul. Senzația de după scăldat este deosebită”, a notat acesta, adresând și felicitări.


De cealaltă parte, preotul Maxim Melinti susține că „scăldatul în râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Botează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelie sau în Sfânta Tradiție. Să nu încurcați scăldatul cu Sfântul Botez, care este irepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). Scăldatul respectiv nu poate ierta păcatele, nici să curețe sufletul. Ar fi prea ușor să te speli de păcate, răbdând frigul și apă înghețată. Însă Hristos spune să intrăm pe poarta cea strâmtă, care este ingustă! (cf Matei 7,13,14)”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here