(HARTĂ) Curioasele decizii ale Guvernului Filip în cazul deschiderii secțiilor de vot peste hotare

Autor: , in Populare / Social / 19 ianuarie, 2019, 07:42

Guvernul a anunțat vineri localitățile din afara țării unde vor fi deschise secții de votare în cadrul alegerilor din 24 februarie. Deși vor fi câteva secții în plus față de alegerile prezidențiale din 2016, când zeci de mii de oameni nu au putut vota, logica amplasării acestora este greu de înțeles.

Tralee?

Una dintre secțiile de de votare care a rămas cel mai rapid fără buletine de vot în 2016 a fost cea din Dublin. Pentru alegerile din 24 februarie, pe site-ul CEC s-au înregistrat peste 1245 de persoane care au anunțat că se vor afla în capitala Irlandei în ziua alegerilor.

Dublinul este, de altfel, după Londra, orașul cu cele mai multe înregistrări. Mai mult decât atât, și în localitățile din apropierea Dublinului s-au mai înregistrat zeci de persoane. Cu toate acestea, guvernarea nu a mai deschis o altă secție în capitala Irlandei, ci tocmai la Tralee, în capătul opus al țării. Și mai ciudat este că, potrivit site-ului CEC, niciun moldovean nu s-a înregistrat în acest oraș.

Londra nimic în plus, dar o secție la Manchester

Londra a fost orașul în care în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 s-au format cele mai mari cozi și s-au epuizat cel mai rapid cele 6000 de buletine de vot. Capitala Regatului Unit este orașul cu cele mai multe înregistrări din partea moldovenilor plecați peste hotare, pe site-ul CEC, în număr de 2355.

Cu toate acestea, acolo nu s-a mai deschis nicio secție de vot în plus. În Marea Britanie vor fi, într-adevăr, alte două secții, dar la Northampton și Manchester. În cazul Manchesterului s-au înregistrat doar 84 de persoane.

Nimic în plus în zona Parisului, dar la Marsilia

Și cazul Franței, unde cea mai mare comunitate de moldoveni este comasată în Paris și zonele apropiate, apar semne de întrebare. În 2016 la secția deschisă în Paris și cele două din suburbiile capitalei franceze la fel, s-au format cozi, epuizându-se și buletinele.

La 24 februarie nu vor fi însă deschise secții în plus în această zonă, unde după cum se vede și mai jos, numărul moldovenilor înregistrați pe site-ul CEC este extrem de ridicat.

În Franța va exista o secție în plus, e adevărat, doar că la Marsilia. Acolo unde s-au înregistrat doar 24 de moldoveni și alți câțiva în zonele apropiate.

Palermo, Bari?

În Italia, majoritatea covârșitoare a înregistrărilor vin din Roma și zona de nord a țării. În 2016 au fost în jur de 10 orașe unde s-au format cozi, iar buletinele s-au epuizat ori au fost aproape de limită.

La 24 februarie guvernarea va deschide alte 4 secții de vot în Italia, doar că în zone în care nu s-a înregistrat nimeni sau există comunități foarte reduse de moldoveni.

Cel mai ciudat caz este Palermo, din insula Sicilia, acolo unde nu s-a înregistrat niciun moldovean.

Tot în sudul țării, la Bari, unde s-au înregistrat doar trei persoane, guvernarea a decis să deschidă secție de votare.

Alte ciudățenii

Secții în plus nu s-au deschis nici la București, Iași, Bruxelles sau Moscova, unde în 2016 s-au format cozi sau buletinele s-au epuizat.

Și Germania a rămas fără secții în plus, deși în ambele deschise în 2016 s-au format cozi iar la Frankfurt s-au epuizat și buletinele de vot.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X