Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în ședința de sâmbătă, 19 ianuarie, la propunerea Guvernului, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie.

Astfel, în circumscripția electorală uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova se vor organiza 27 de secții de votare, pentru circumscripția uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova – 83 secții de votare, iar 15 secții de votare vor fi deschise în circumscripția uninominală nr. 51 SUA, Canada.

Citiți și: (DOC) Guvernul a decis să deschidă 125 de secții de votare peste hotare; Lista completă

Potrivit hotărârii CEC, consiliile electorale ale celor trei circumscripţii uninomunale, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vor stabili sediile secţiilor de votare şi vor asigura dotările necesare funcționării acestora.

Citiți și: (HARTĂ) Curioasele decizii ale Guvernului Filip în cazul deschiderii secțiilor de vot peste hotare

Cât privește organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, pentru circumscripția uninominală nr. 47, orașele Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol, vor fi organizate 22 de secții de votare, iar pentru circumscripția uninominală nr. 48, orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender – 25 de secții de votare.

„Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde îşi vor avea sediul secţiile de votare constituite. Totodată, în scopul garantării securității procesului de votare la secţiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, Comisia Electorală Centrală face apel către observatorii naţionali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secţiilor de votare respective”, se arată într-un comunicat emis de CEC.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here