Sursă foto: oficial.md

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, susține că nu ar trebui să fie organizate secții de votare în afara țării, deoarece sunt cheltuieli foarte mari, iar cei din diaporă nu sunt implicați în procesele din Republica Moldova.

Comuniștii vor avea 30 de candidați pe circumscripții uninominale, care în prezent sunt în proces de colectare a semnăturilor sau deja le-au depus, dar, potrivit lui Voronin, care afirma anterior că PCRM va înainta candidați doar pe circumscripția națională, decizia de a participa a luat-o fiecare candidat, ci nu partidul. Nimeni nu va candida pe vreo circumscripţie din afara ţării.

Fostul președinte al țării menționează că numărul de secții de votare peste hotare trebuie stabilit conform datelor oficiale și spune că pe vremea comuniștilor informațiile erau livrate de „Registru”.

Citiți și: (DOC) Guvernul a decis să deschidă 125 de secții de votare peste hotare; Lista completă

„Chiar ar fi interesant să aflăm ce înseamnă înțelegerea lui Dodon cu Putin despre așa-zisa amnistie pentru cetățenii noștri care lucrează în Rusia și câți vor reveni acasă pentru a vota”, a declarat el în cadrul emisiunii „Главное” de la postul TVC 21.

De altfel, liderul PCRM nu susține ideea de a organiza secții de votare în străinătate și consideră că trebuie să participe în procesul electoral doar cei care se află în Republica Moldova.

„Vă imaginați ce înseamnă să deschizi secții de votare peste hotare? Sunt deplasări, cheltuieli foarte mari. În general, sunt categoric împotrivă ca noi să ne plimbăm după cetățenii noștri pe tot globul pământesc. În Israel votează doar cei care în ziua alegerilor sunt în țară. Care e folosul că ei vor vota acolo? Eu vorbesc despre legătura dintre deputat și alegători. Ce comunicare va fi, 4 ani, între un deputat și cei care votează în vreo regiune din Africa?”, este de părere acesta.

Deputatul se mai întreabă ce au în comun remitențele cu legislația. „Acești bani trebuie să fie câștigați aici. Acești oameni lucrează și îmbogățesc alte țări. Faptul că ei trimit bani nu înseamnă că ei participă în toate treburile noastre. Nu ne trebuie votarea în străinătate, să nu se organizeze. Să voteze doar cei care sunt în Republica Moldova. Punct”, a conchis Vladimir Voronin.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here