ANI susține că este acuzată că ar fi politizată, fără a preciza de ce Shor este perfect integru, iar Bogatico cu probleme

Autor: , in Politic / Populare / 21 ianuarie, 2019, 18:40

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) susține că este ținta unor atacuri nefondate și este acuzată fără probe că ar fi politizată. Reacția vine după ce presa a scris despre faptul că ANI a eliberat certificate de integritate cu mențiuni diferite pentru doi candidați la alegerile parlamentare din februarie, deși ambii au fost condamnați în prima instanță.

Potrivit unui comunicat remis, Autoritatea susține că este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a activității și precizează că ANI nu poate din proprie inițiativă să decidă cui să elibereze sau nu certificate de integritate.

„ANI este obligată să elibereze fiecărui solicitant acest certificat, dacă este depusă solicitarea, cu respectarea procedurii legale. Mai mult, informațiile și mențiunile din certificatul de integritate nu reprezintă o informație subiectivă, ci o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești. În certificatele de integritate nu pot fi introduse informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Vlad Țurcanu: „ANI a eșuat ca instituție”

De menționat că, presa a scris despre faptul că ANI a eliberat certificate de integritate cu mențiuni diferite pentru doi candidați la alegerile parlamentare din februarie, deși ambii au fost condamnați în prima instanță. În timp ce în cazul primarului de Orhei, Ilan Shor, ANI a eliberat certificatul de integritate în doar câteva zile, fără a avea vreo obiecție, în cazul altui primar, cel de Râșcani, lucrurile au stat cu totul altfel.

Victor Bogatico, primar la Râșcani din partea „Partidului Nostru”, care a depus cerere de a obține certificatul de integritate încă de la 26 decembrie, a primit documentul abia la 16 ianuarie, după numeroase solicitări. Doar că documentul solicitat prezintă anumite precizări care trezesc mai multe semne de întrebare. Bogatico, primar la al doilea mandat, și-a manifestat intenția de a candida și în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie în circumscripția cu nr. 4, din raionul Râșcani. Doar că intenția sa a întâlnit impedimente din partea ANI, care a întârziat să-i elibereze certificatul de integritate, pe care îl solicitase încă de la 26 decembrie.

Potrivit acestuia, documentul a fost obținut abia la 16 ianuarie, după numeroase solicitări, însă atunci când l-a primit a avut parte de o surpriză. La capitolul „interdicții valabile de a ocupa funcții publice sau funcții de demnitate publică” s-a trecut mențiunea că acesta are o condamnare.

Primarul de Râșcani a declarat, în cadrul unei emisiuni de la TV 8, că este vorba despre o condamnare în primă instanță, pe care a atacat-o la Curtea de Apel Bălți și în care are următoarea ședință de judecată la sfârșitul lunii ianuarie.

Situație similară cu Shor, abordări diferite

Situația în care se află Victor Bogatico este similară cu cea a primarului de Orhei, Ilan Shor. La fel ca Bogatico, Shor a fost condamnat de prima instanță, doar că la 7 ani și jumătate de închisoare, în timp ce primarului de Râșcani i-a fost aplicată o amendă de 30 de mii de lei.

Însă în cazul lui Ilan Shor certificatul de integritate a fost eliberat în doar 6 zile, în timp ce la Bogatico a fost nevoie de 20 și numeroase solicitări, potrivit primarului de Râșcani.

Mai mult, în documentul care certifică integritatea lui Shor nu există vreo mențiune, în timp ce în cel eliberat lui Bogatico există o mențiune care ar putea servi drept motiv de a nu-l înregistra pe acesta în cursa electorală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X