Compania „Rapid Link”, ai cărei angajaţi au donat în ultimele două campanii electorale aproximativ 180 de mii de lei pentru Partidul Democrat din Moldova, a câştigat licitaţia pentru proiectul „O nouă viaţă”, care presupune livrarea de produse pentru nou-născuţi în toate maternităţile din R. Moldova. Noul câştigător aduce cu sine şi o parte din SRL-urile implicate în licitaţia precedentă, câştigată de o revistă, dar şi câteva firme care şi-au intersectat activităţile cu politicianul Vladimir Plahotniuc, scrie Ziarul de Gardă.

Proiectul Guvernului „O nouă viaţă”, inspirat de la Fundaţia Edelweiss, continuă şi în 2019. În acest sens a fost organizată o nouă licitaţie publică, în joc fiind puse 23,6 milioane de lei. Dacă concursul precedent a fost câştigat de Revista Periodică „Odoraşul” SRL, de această dată, învingător a devenit o companie IT, care, la fel ca şi revista, nu este nici producătoare, nici furnizoare de produse pentru copii.

Rapid Link – camere pentru CEC şi donaţii pentru PDM

Câştigătorul licitaţiei, „Rapid Link” SRL, este o firmă fondată în 2007 şi gestionată de omul de afaceri Victor Baciu. În acea perioadă, el era candidat la funcţia de consilier municipal din partea Partidului Conservator şi deţinea funcţia de director financiar al firmei „Omnicom” SRL. Pe listele aceleiaşi formaţiuni se regăsea şi Aliona Baciu, soţia acestuia.

Firma prestează servicii în domeniul IT şi este SRL-ul care va instala şi cele 2300 de camere de supraveghere în secţiile de votare pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. De ce? Pentru că, în luna decembrie 2018, a câştigat o licitaţie organizată de Comisia Electorală Centrală, în valoare de 9,8 milioane de lei.

Un alt fapt curios este şi cel că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, nu mai puţin de opt angajaţi ai „Rapid Link” au donat bani pentru PDM. În total – 27 300 lei.

În campania electorală din 2014, unii angajați ai Rapid Link au făcut donații pentru Partidul Democrat

În anul electoral 2016, către PDM au fost făcute mai multe donaţii din partea unor persoane cu nume similare celor angajaţii la „Rapid Link”. În listă este inclusă o persoană cu nume şi prenume identic cu cel al soţiei lui Victor Baciu, Aliona Baciu. Aceasta a donat 44 mii lei. Lista este continuată de Gheorghe Isac, care a oferit 10 mii lei, Mihail Petrov – 12 mii lei, Anatoli Severin – 12 500 lei, Carmen Chetraru – 23 mii lei şi Svetlana Madan – 55 mii lei. În total, în 2014 şi 2016, angajaţii companiei au donat pentru PDM 183 de mii de lei. Legăturile dintre această companie şi PDM nu se încheie aici. Parascovia Mihalachi, angajată la „Rapid Link”, deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Ligii Tinerelor Democrate, o organizaţie subordonată PDM.

De la IT la produse pentru copii

Contractul pentru livrarea produselor pentru nou născuţi, semnat pe 27 decembrie 2018, în valoare de 20,4 milioane lei (16,99 milioane lei fără TVA) prevede livrarea, în perioada 1 ianuarie – mai 2019, a unor seturi de bunuri pentru nou-născuţi în toate maternităţile din R. Moldova. Valoarea contractului este mai mică cu peste trei milioane lei decât a estimat iniţial Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS).

Compania „Rapid Link” nu este nici producător şi nici furnizor de produse pentru copii. Firma va contracta diverşi agenţi economici pentru furnizarea acestor produse, exact ca şi în cazul revistei Odoraş, care a livrat produse similare în luna decembrie 2018. Setul de documente depus la MSMPS conţine şi lista furnizorilor/producătorilor de bunuri, constituită din opt agenţi economici. Printre firmele selectate se regăsesc şi câteva SRL-uri care au figurat la licitaţia precedentă, câştigată de Revista Periodică „Odoraşul” SRL.

Astfel, salteaua şi husa vor fi în continuare livrate de „Şarm” SRL. Cutia în care sunt depozitate produsele este confecţionată de acelaşi „Vorocei” SRL. Şerveţelele umede pentru copii sunt oferite de „Hancost Prim” SRL, iar crema de sub scutec, şamponul-spumă şi uleiul sunt furnizate de „Viorica Cosmetic”.

Pe de altă parte, în oferta „Rapid Link” figurează şi câţiva agenţi economici noi, care s-au intersectat în ultimii ani cu Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, ori cu Fundaţia de binefacere „Edelweiss”, condusă de acesta.

Mai multe pe Ziarul de Gardă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here