Filmele „Roma” şi „The Favourite”, marile favorite la premiile Oscar, cu 10 nominalizări fiecare

Autor: , in Cultură/Media / 22 ianuarie, 2019, 18:20

„Roma”, un lungmetraj turnat în alb negru, o dramă în limba spaniolă despre maturizare, şi „The Favourite”, o comedie despre viaţa la curtea unei regine din Marea Britanie, au dominat nominalizările pentru cea de-a 91-a ediţie a premiilor Oscar, anunţate marţi, şi vor concura fiecare la 10 categorii, informează site-ul revistei Variety.

În topul producţiilor cu cele mai multe nominalizări urmează „A Star Is Born”, o dramă romantică, cu Bradley Cooper şi Lady Gaga, care a primit opt nominalizări.

Succesul obţinut de „Roma” consolidează poziţia platformei de streaming Netflix, care devine o forţă majoră în cinematografia de prestigiu. În urma anunţului de marţi, este pentru prima dată când Netflix a obţinut o nominalizare la categoria „cel mai bun film”. Nominalizarea primită la această categorie de filmul „The Favourite” consolidează şi statutul deţinut de Fox Searchlight, studioul aflat în spatele acestui film, care se pregăteşte să funcţioneze sub tutela unei noi corporaţii-mamă, Walt Disney Company.

Competiţia pentru cel mai bun film include şi „Black Panther”, un blockbuster inspirat din benzile desenate, dar şi „Vice”, o prezentare marcată de tuşe scabroase a vieţii fostului vicepreşedinte american Dick Cheney. Este pentru prima dată când un film cu supereroi este nominalizată la categoria-regină a premiilor Oscar.

Celelalte pelicule dintre cele opt nominalizate la această categorie sunt „BlacKkKlansman”, un thriller despre infiltrarea unui poliţist de culoare în Ku Klux Klan, „Green Book”, o dramă cu accente comice realizată sub forma unui road-trip în perioada mişcărilor pentru drepturi civile, şi „Bohemian Rhapsody”, un film biografic dedicat lui Freddie Mercury, regretatul solist al trupei britanice Queen.

Glenn Close a primit cea de-a şaptea ei nominalizare la Oscar cu rolul din „The Wife”, o dramă indie despre contribuţiile aduse de o femeie la succesul carierei soţului ei, un scriitor laureat cu premiul Nobel, care rămân trecute cu vederea. Dacă va pierde acest trofeu, Glenn Close va deveni cea mai ghinionistă actriţă din istoria galelor Oscar, depăşindu-le pe Thelma Ritter şi Deborah Kerr, ambele cu şase înfrângeri la această categorie. Principalele sale concurente vor fi cel mai probabil Lady Gaga, starleta pop care i-a uluit pe criticii de cinema cu talentul ei de actriţă din „A Star Is Born”, şi Olivia Colman, actriţa care interpretează magistral o regină engleză în „The Favourite”. Celelalte nominalizate sunt Yalitza Aparicio din „Roma” şi Melissa McCarthy din „Can You Ever Forgive Me?”.

Categoria „cel mai bun actor” pare să genereze la rândul ei o cursă foarte strânsă. Aşa cum era de aşteptat, Christian Bale a primit a patra nominalizare la Oscar graţie transformării sale cameleonice în Dick Cheney în filmul „Vice”. Actorul galez s-a îngrăşat 18 kilograme pentru acest rol şi, deşi a câştigat mult râvnita statuetă pentru evoluţia sa din „The Fighter” (pentru acel rol a slăbit enorm de mult), el ar putea să obţină al doilea Oscar din carieră, după ce a câştigat la începutul lunii ianuarie un Glob de Aur pentru rolul din „Vice”. Principalii lui concurenţi în acest moment par a fi Rami Malek, nominalizat pentru interpretarea lui Freddie Mercury în „Bohemian Rhapsody”, şi Bradley Cooper, interpretul unui cântăreţ alcoolic din „A Star Is Born”. Ceilalţi nominalizaţi sunt Willem Dafoe pentru rolul pictorului Vincent Van Gogh din filmul „At Eternity’s Gate” şi Viggo Mortensen, interpretul unui agent de pază rasist din lungmetrajul „Green Book”.

Deşi a fost nominalizat pentru talentul său interpretativ, Bradley Cooper a fost trecut cu vederea în categoria pentru regie. În schimb, cel mai bun regizor va fi ales dintre Alfonso Cuaron („Roma”), Adam McKay („Vice”), Yorgos Lanthimos („The Favourite”), Pawel Pawlikowski („Cold War) şi Spike Lee („BlacKkKlansman”). Deşi este un nume important la Hollywood, aceasta a fost prima nominalizare la Oscarul pentru regie din cariera renumitului cineast de culoare, autorul unor filme devenite clasice, precum „Malcolm X” şi „Do the Right Thing”. Spike Lee a fost nominalizat marţi la Oscar şi în calitate de producător al filmului „BlacKkKlansman” şi de coscenarist al acestuia.

În cadrul anunţului de marţi au existat mai multe nominalizări şi omisiuni surprinzătoare. Timothee Chalamet a fost ignorat la categoria „cel mai bun actor în rol principal” pentru interpretarea unui dependent de droguri în „Beautiful Boy”, o dramă produsă de Amazon. Compania va concura totuşi la categoria „cel mai bun film străin” cu pelicula „Cold War”.

Alte interpretări trecute cu vederea de membrii Academiei de film americane care au votat nominalizările la Oscarurile din 2019 sunt cele realizate de Ethan Hawke („First Reformed”), John David Washington („BlacKkKlansman”), Emily Blunt („Mary Poppins Returns”) şi Claire Foy („First Man”).

Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala va fi transmisă în direct de postul american ABC şi va fi difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X