Mastercard, amendată de Comisia Europeană cu peste jumătate de miliard de euro

Autor: , in Economic / 22 ianuarie, 2019, 16:07

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570,56 milioane de euro pentru că a limitat posibilitatea comercianţilor de a beneficia de condiţii mai bune oferite de băncile stabilite în altă parte pe piaţa unică, încălcând normele UE antitrust.

„Consumatorii europeni folosesc cardurile de plată în fiecare zi, când cumpără alimente sau haine sau cumpără online. Prin împiedicarea comercianților să facă cumpărături pentru condiții mai bune oferite de băncile din alte state membre, normele Mastercard au ridicat în mod artificial costurile plăților prin carduri, dăunând consumatorilor și comercianților cu amănuntul din UE”, a declarat comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței.

Mastercard este cea de-a doua cea mai mare companie din Spațiul Economic European (SEE) în ceea ce privește emiterea de carduri de consum și valoarea tranzacțiilor.

Plățile cu carte joacă un rol-cheie pe piața unică, atât pentru tranzacțiile interne, cât și pentru plățile transfrontaliere sau prin internet. Consumatorii și companiile europene realizează mai mult de jumătate din plățile fără numerar prin carduri.

Atunci când un consumator utilizează un card de debit sau de credit într-un magazin sau online, banca comerciantului cu amănuntul („banca achizitoare”) plătește o taxă denumită „comision interbancar” băncii deținătorului cardului („banca emitentă”). Banca achizitoare transferă această taxă către comerciantul cu amănuntul care îl include, ca orice alt cost, în prețurile finale pentru toți consumatorii, chiar și pentru cei care nu folosesc carduri.

Potrivit regulilor utilizate de Mastercard, banca utilizată de comerciant este obligată să aplice comisioanele de interchange din ţara unde este amplasat retailerul, iar înaintea datei de 9 decembrie 2015, când au fost introduse unele limite, aceste comisioane de interchange variau foarte mult în interiorul Uniunii Europene.

Această amendă este ultima dintr-un şir de acţiuni adoptate în ultimul deceniu de Comisia Europeană pentru a încuraja tranzacţiile transfrontaliere şi comerţul online. De exemplu, Executivul comunitar a luat o serie de măsuri pentru a face obligatorii o serie de angajamente asumate de Visa Europe pentru a plafona nivelul comisioanelor de interchange pentru toate tranzacţiile cu cardurile de debit şi de credit în interiorul spaţiului economic european. De asemenea, Comisia Europeană a analizat comisioanele plătite pentru plăţile cu cardul de turiştii care vizitează Uniunea Europeană.

Executivul comunitar a precizat că a acordat Mastercard o reducere a amenzii cu 10% pentru că firma a cooperat cu Comisia în cursul investigaţiei sale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X