Timoșenko și-a lansat candidatura la prezidențialele din Ucraina; Ce șanse îi oferă sondajele

Autor: , in Externe / 22 ianuarie, 2019, 17:05

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a anunţat marţi candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 31 martie, creditată cu prima şansă de sondaje care o plasează în faţa preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Petro Poroşenko, informează Agerpres.

‘Sunt candidată la prezidenţiale’, a afirmat Timoşenko la Kiev în faţa a sute de persoane, în cadrul unui miting al partidului său Batkivşcina (Patria).

‘Astăzi intrăm într-o nouă epocă de succes, de fericire şi prosperitate. Începem adevăratul marş înainte al Ucrainei, spre măreţia ei’, a adăugat ea, recunoscând că în trecut a ‘făcut greşeli’. ‘Poate că uneori greşesc, dar sincer mă căiesc’, a declarat ea.

Într-o atmosferă de sărbătoare, mai multe sute de persoane s-au reunit, între care soţul şi fiica fostului premier şi femeie de afaceri.


Unii manifestanţi agitau drapele naţionale ale Ucrainei în albastru şi galben, iar alţii pancarte pe care se putea citi ‘Credeţi în Ucraina!’, inscripţie însoţită de o inimă roşie simbolizând partidul.

Într-o înregistrare video difuzată în cadrul acestui miting, fostul preşedinte georgian Mihail Sakaşvili şi-a exprimat sprijinul în favoarea candidaturii Iuliei Timoşenko. ‘Ea este o luptătoare neobosită pentru Ucraina şi pentru interesele ucrainenilor’, a afirmat fostul preşedinte georgian care a fost un timp guvernator al regiunii Odesa (sud), înainte de a cădea în dizgraţia preşedintelui Petro Poroşenko şi a fi expulzat din Ucraina la începutul anului 2018.

Potrivit ultimelor sondaje, Petro Poroşenko, care încă nu şi-a anunţat oficial candidatura, este devansat de către Iulia Timoşenko, care a candidat şi în alegerile prezidenţiale din 2010 şi 2014.

Luni, un prim candidat, actorul Volodimir Zelenski şi-a depus oficial candidatura. El este al treilea în sondaje, după Timoșenko și Poroșenko.

Primul tur de scrutin va avea loc la 31 martie, iar al doilea va fi organizat două săptămâni mai târziu, dacă niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din sufragii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X