(VIDEO) Directorul executiv al Promo-LEX, despre întâlnirea cu reprezentanţii PDM și CEC și presiunile asupra Misiunii de Observare

Autor: , in Materiale Video / 22 ianuarie, 2019, 18:10

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, vorbește într-un interviu pentru Cotidianul despre reacțiile de nemulțumire față de rapoartele de monitorizare a Misiunii de Observare a alegerilor din 24 februarie curent și problemele cu care se confruntă observatorii Misiunii.

Întrebat despre discuția avută cu vicepreședinții PDM Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu, Manole a declarat că discuția a fost inițiată, inclusiv, de reprezentanții Asociației, pentru a convinge democrații, care au avut reacții de nemulțumire față de rapoartele de monitorizare a Misiunii de Observare a alegerilor din 24 februarie curent, că ceea ce face Promo-LEX este în interesul societății, în interesul democrației și al standardelor democratice.

„În orice structură pot exista opinii greșite, pot exista persoane care au opinii eronate. Vrem să credem că după această discuție, noi am explicat și cred că am reușit să convingem reprezentanții PDM că ceea ce face Promo-LEX este în interesul societății, în interesul democrației și al standardelor democratice. Despre această întâlnire nu am ascuns. Nu este una secretă. Nu este una de subordonare. Discuția a fost inițiată inclusiv de noi. Și în campaniile precedente, preferăm să avem întâlniri cu concurenții electorali. De această dată o vom face individual cu fiecare formațiune politică”, a declarat Ion Manole.

Referitor și la criticile membrului Comisiei Electorale Centrale (CEC) și fost președinte al acesteia, Iurie Ciocan, cum că rapoartele de monitorizare a influența alegătorii și acestea nu trebuie prezentate în campanie electorală, Manole a punctat că după discuția cu membrii CEC s-a ajuns la concluzia că Ciocan a avut o părere greșită, care nu este împărtășită de alți membri ai Comisiei.

„În urma acestei discuții am ajuns la un numitor comun, s-a înțeles că opinia personală a domnului Ciocan nu este una corectă, nu este împărtășită de alți membri ai CEC și nu am văzut urmări după cele discutate”, a mai declarat directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

În ceea ce privește reacțiile autorităților la recomandările făcute de Asociație, în urma monitorizărilor, Manole spune că au fost perioade când o mare parte din recomandări au fost luate în calcul și chiar s-au regăsit la modificarea legislației, „dar au fost și situații când autoritățile au neglijat recomandările constatate în urma unei campanii”.

Cu privire la modificarea sistemului electoral de vot în unul mixt, directorul executiv al Promo-LEX punctează că așa cum multe recomandări au fost omise sau amânate „vor fi mult mai dificile condițiile de joc pentru concurenții electorali”.

Conform lui Manole, Asociația este independentă și va continua să menținem acest standard.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X