Diplomele obținute la universitățile de medicină din Republica Moldova și România nu vor mai fi recunoscute în Israel

Autor: , in Populare / Social / 23 ianuarie, 2019, 20:28

Reguli mai dure pentru acordarea licenței de doctor celor care au studiat în străinătate. Conform unui document publicat de Ministerul Sănătății din Israel, la examenul de obținere a licenței vor fi admiși doar posesorii de diplome obținute la universitățile din țările care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) sau cei care au fost instruiți în instituțiile medicale ale spitalelor acreditate de Federația Mondială pentru Educație Medicală (WFME), transmite Вести Израиль.

În curând, Israelul nu va mai recunoaște diplomele obținute la universitățile de medicină din majoritatea fostelor state ale URSS, cu excepția celor baltice, dar și din cele ale Europei de Est.

Prin urmare, țările vizate sunt: Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, România, Bulgaria, Croația, Iordania, Egipt, Autonomia Palestiniană ș.a.

Totodată, pentru a se asigura că absolvenții instituțiilor de învățământ din străinătate îndeplinesc criteriile adoptate în sistemul de sănătate israelian, începând din acest an, la examenele de obținere a licenței de către medicii cu diplome străine, partea clinică va fi extinsă semnificativ, implicând un stagiu într-unul dintre spitalele recunoscute de minister. În acest mod, studenții care au început studiile în 2019 și mai târziu vor putea să candideze pentru un examen de stat pentru obținerea licenței doar dacă au studiat în țările OECD sau la o școală medicală acreditată de WFME. De asemenea, în cazul celor care au început să învețe înainte de 2019 decizia privind admiterea la examene va fi luată în funcție de actele pe acre le prezintă aceștia, care vor fi verificate dacă ele corespund standardelor adoptate de Ministerul Sănătății din Israel.

Este de menționat că Israelul a înăsprit regulile de acordarea a licențelor în ciuda faptului că sistemul medical duce o lipsă acută de specialiști, iar mai mult de jumătate dintre doctori – 58% – obțin diplome în străinătate. În același timp, 60% dintre acestea sunt din Republica Moldova, România, Rusia și Ucraina, iar în Israel, anual, numărul absolvenților de la medicină este de circa 1200-1300.

COTIDIANUL amintește că, la începutul lunii decembrie, Republica Moldova a apărut într-o investigație din Israel despre medici care ar fi obținut acte de absolvire false, datorită cărora s-au angajat în spitale cunoscute. Conform anchetei, ar fi vorba despre o grupare criminală „specializată” în diplome false care activează în Republica Moldova, Gaza și Armenia. La 2 decembrie, 40 de medici au fost reținuți, fiind bănuiți că ar deține diplome false.

Citiți și: Scandalul diplomelor false: Concluziile comisiei interministeriale

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X