Raport CJI: Mai multe instituții media autohtone transmit știri politizate, cu etichetări și omisiuni

Autor: , in Cultură/Media / 23 ianuarie, 2019, 11:21

În ultimele trei luni ale anului 2018, mai multe instituții media au admis cel puțin o încălcare a normelor deontologice și au folosit cel puțin o tehnică de manipulare. Instituțiile media și-au arătat predilecția pentru anumiți politicieni sau partide politice, s-a amplificat utilizarea etichetărilor și a devenit tot mai frecventă manipularea prin intermediul imaginilor video și al coloanei audio. Acestea sunt câteva dintre constatările raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 octombrie – 31 decembrie 2018)”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Potrivit cercetătorului Victor Gotișan, unele dintre mass-media monitorizate au omis să reflecte subiecte de interes public, demonstrând astfel „partizanatul sau simpatia față de anumite partide sau politicieni”. Omisiunea și estomparea se mențin în topul tehnicilor de manipulare folosite de media.

Manipularea prin intermediul imaginilor video și a coloanei audio este un alt procedeu care a devenit tot mai popular în perioada octombrie-decembrie 2018 și a fost folosit de mai multe posturi TV. De asemenea, s-au menținut generalizările și prezentarea selectivă a faptelor. La fel, în raport se constată că majoritatea instituțiilor media au continuat să amestece faptele cu opiniile, nu au acordat dreptul la replică, au prezentat selectiv faptele și au folosit generalizări și etichetări.

CJI recomandă Consiliului Audiovizualului să se autosesizeze în cazul posturilor TV, al căror conținut este semnalat ca fiind o sursă de informații eronate sau manipulatoare, iar editorilor posturilor TV li se recomandă să supravegheze conținutul editorial, pentru că acesta să corespundă misiunii presei de a informa publicul. În același timp, reporterii sunt îndemnați să relateze de pe teren toate faptele relevante în mod echidistant și cu verificarea informațiilor.

Instituțiile analizate sunt TV Moldova 1, Publika TV, Canal 2, Accent TV, NTV Moldova, Jurnal TV, TV8, PRO TV
Chișinău, Noi.md, Sputnik.md, Kp.md și Unimedia.info.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X