Raport: Persoanele de etnie romă, femeile și tinerii au mai puține șanse să devină deputați

Autor: , in Social / 23 ianuarie, 2019, 17:19

Încă nu se cunoaște câte persoane cu dizabilități au fost incluse pentru a candida pe listele partidelor la alegerile parlamentare din 24 februarie, dar cert este că persoanele de etnie romă, femeile și tinerii nu se regăsesc pe primele 10 poziții. Asta arată primul raport de monitorizare din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități, de etnie romă, tineri și dimensiunea egalității de gen.

Doar trei persoane de etnie romă sunt înregistrate pe listele de candidaţi ale primilor patru concurenţi electorali înregistraţi pentru circumsripţia naţională. Dintre acestea, doar o persoană se autoidentifică de etnie romă. Niciunul dintre candidaţi nu este inclus în primele zece locuri.

Deși constituie o treime din populație, tinerii sunt subreprezentați pe listele formațiunilor politice înregistrate pe circumscripția națională. Ponderea tinerilor pe listele candidaților este mai mică de 30%, iar o treime din cei care figurează totuși pe liste sunt la limita de vârsta – 35 de ani. Mai mult, așa cum șansele de a fi ales se rezumă în mare parte la topul persoanelor din listele candidaților, nici primele 15 poziții de pe liste nu sunt reprezentate proporțional de tineri, iar unele formațiuni nu includ deloc tineri în pozițiile de top.

În urma analizei listelor preliminare de candidați pentru alegerile parlamentare din 2019, disponibile pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale până la 21 ianuarie, autorii raportului constată că deși partidele politice au respectat prevederile cotei de gen pentru lista de candidați în circumscripția națională, doar 18% din femeile candidate sunt plasate în primele zece locuri din listă.

În cadrul circumscripțiilor uninominale, ponderea femeilor candidate pentru funcţia de deputată este de două ori mai mică în comparație cu circumscripția națională.

„Astfel, în alegerile parlamentare din 2019, nivelul de reprezentare a femeilor nu diferă semnificativ de reprezentarea acestora în scrutinul din 2014. În pofida tuturor eforturilor depuse în asigurarea șanselor egale pentru femei și bărbați în Parlament, încă batem pasul pe loc. Această stagnare poate fi depășită prin introducerea prevederilor de plasament pentru circumscripția națională și respectarea cotei minime de gen de 40% pe circumscripțiile uninominale”, conchid autorii raportului.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Pledoaria societăţii civile pentru alegeri incluzive şi corecte în Republica Moldova, conforme recomandărilor UE şi OSCE/ODIHR şi angajamentelor în domeniul drepturilor omului”, implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Piligrim Demo şi Tarna Rom, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Suedia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X