Joi, 24 ianuarie, a fost ultima zi în care partidele politice au putut să depună actele pentru a se înregistra în cursa electorală. Astfel, 15 formațiuni, care și-au înaintat candidați pe liste, vor să participe pe circumscripția națională la alegerile parlamentare.

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat nouă concurenți electorali:
1. Partidul Democrat din Moldova (PDM);
2. Blocul electoral „ACUM DA PAS”;
3. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM);
4. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM);
5. Partidul „Șor”;
6. Mișcarea Populară Antimafie;
7. Partidul Nostru (PN);
8. Partidul Naţional Liberal (PNL);
9. Partidul Voința Poporului (PVP).

Totodată, alte șase entități politice au depus documentele la CEC. Dacă acestea vor fi înregistrate și niciun partid nu va exclus din cursă, ordinea pe buletinul de vot ar putea fi completată astfel:
10. Partidul Regiunilor din Moldova;
11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
12. Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда”;
13. Partidul Politic „Patria”;
14. Partidul Verde Ecologist;
15. Partidul Liberal (PL).

Tot astăzi a expirat și termenul de depunere a dosarelor pentru înregistrarea participanților la referendumul republican consultativ. Până în prezent, CEC a înregistrat doi participanți: PDM – cu opțiunea „pentru” și PCRM – „contra”, iar alte patru cereri se află în curs de examinare. CEC a refuzat înregistrarea Partidului Politic „Casa Noastră – Moldova”, care și-a anunțat intenția de participare la plebiscit cu opțiunea „boicot”.

Vineri, 25 ianuarie, începe campania electorală.

COTIDIANUL amintește că alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe listă de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Citiți și: Câte secții de votare vor fi deschise în cele 51 de circumscripții uninominale

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here