Sursa foto: privesc.eu

Observatorii Asociației Promo-LEX sunt urmăriți de organele de poliție și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Cel puțin asta declară reprezentanții Asociației, care ar fi identificat două astfel de cazuri în nordul țării. Mai mult, Promo-LEX califică drept „intimidări și obstrucționări” a activității observatorilor acțiunile unor partide politice și membri ai Comisiei Electorale Centrale, după prezentarea celor două rapoarte cu privire la alegerile parlamentare din 24 februarie curent.

În debutul conferinței de lansare a raportului nr. 3 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, reprezentanții Asociației au realizat un flashmob, prin care au atras atenția că Promo-LEX este ținta unor „intimidări și obstrucționări” a activității observatorilor din partea unor partide politice, membri CEC, dar și din partea unor instituții de presă.

După ce luni, reprezentanții Promo-LEX au avut o întrevedere cu vicepreședinții PDM Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu, în cadrul căreia democrații au sugerat Promo-LEX „să utilizeze formulări mai exacte și mai puțin interpretabile în comunicarea publică, iar reacțiile și pozițiile instituțiilor publice să fie luate în calcul de către Promo-LEX”, reprezentanții Asociației au decis să prezinte raportul nr. 3 într-un mod mai puțin obișnuit.

„Încălcări constatate sesizate de către observatori nu au fost. Datele celui de-al treilea raport arată că totul decurge conform planurilor realizate de partidele politice avizate și autoritățile publice relevante. Acțiuni de intimidare a activității misiunii de observatori nu au fost, nu sunt și, probabil, nu sunt planificate. Misiunea Promo-LEX comunică că, potrivit declarațiilor reprezentanților partidelor politice, a organelor de stat, poliției și securității, acțiuni de intimidare a observatorilor nu au fost, nu sunt și nu sunt planificate. Apreciem creșterea numărului de secții de votare deschise peste hotare de la 100 la 125. Trebuie să subliniem că toate cadourile electorale constatate sunt în beneficiile alegătorilor. Important este că resursele nedeclarate nu sunt din bugetul de stat”, a declarat Ion Manole. Acesta fiind un flashmob, directorul de programe a Promo-LEX, Pavel Postică, a prezentat ulterior raportul de monitorizare, unde, și de această dată, sunt semnalate acțiuni de corupere a alegătorilor și folosire a resurselor administrative în scopuri electorale, în principal, ale PDM, PSRM și Partidului Șor.

De menționat că, din comunicatul de presă postat luni, 21 ianuarie, pe site-ul oficial al PDM au dispărut mai multe fraze, cum ar fi – „S-au abordat și rapoartele Promo-LEX de monitorizare a alegerilor parlamentare, față de care PDM și-a exprimat anterior obiecțiile” și a fost reformulată frază – „Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au subliniat că ar fi util ca orice încălcări ale legii pe care Promo-Lex le constate în procesul electoral să fie prezentate autorităților statului, iar acele încălcări care vizează un concurent electoral anume să fie semnalate în mod individual acestuia”. De asemenea, în comunicatul care poate fi găsit la moment pe site-ul PDM lipsește și sugestia ca „Promo-LEX să utilizeze formulări mai exacte și mai puțin interpretabile în comunicarea publică, iar reacțiile și pozițiile instituțiilor publice să fie luate în calcul de către Promo-LEX”.

Comunicatul remis luni de PDM și rectificările făcute ulterior

Directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică, a declarat că, pentru prima dată în istoria monitorizării au fost atestate situații ieșite din comun, în care observatorii sunt intimidați, inclusiv de angajați ai SIS.

Citește și: (VIDEO) Detalii despre întâlnirea dintre reprezentanţii PDM şi Promo-Lex; Cine a inițiat discuția și la ce concluzie s-a ajuns

„Sunt situații ieșite din comun, pe care nu ne rămâne decât să le calificăm drept intimidări și obstrucționări a activității observatorilor. Au fost atacuri directe, comunicate de presă, declarații publice a mai multor actori politici și membri CEC, dar și atacuri din partea unor instituții de presă, care nu ne-au oferit posibilitatea de a veni cu reacția nostră. Din istoria activității, am atestat primele cazuri în care organele de poliție și angajații SIS aparent încearcă să monitorizeze activitatea observatorilor din teritoriu. Au fost atestate două astfel de cazuri în nordul țării. Într-un caz observatorii au fost urmăriți de poliție, iar în cel de-al doilea caz este vorba de invitații la discuții și solicitări de a veni cu informații către așa-zișii angajați ai SIS. Spun așa-zișii deoarece ei s-au legitimat doar verbal. Dacă aceste persoane sunt cu adevărat angajați ai SIS, eu cred că banii publici pot fi cheltuiți mai bine, decât să urmărească activitatea Promo-LEX”, a declarat Pavel Postică.

În context, acesta a făcut apel către reprezentanții structurilor de forță „să renunțe la astfel de practici, iar dacă aceste persoane nu sunt angajați ai SIS, Serviciul să întreprindă măsuri și să identifice aceste persoane, care se du angajați ai structurilor de forță”.

Mai mult, Postică a declarat că unii observatori au renunțat să mai lucreze după ce au fost intimidați și a atenționat că, în cazul unor eventuale intimidări reprezentanții Promo-LEX vor fi nevoiți să ia măsuri de precauție, iar dacă asta nu va fi posibil, misiunea de observare își va suspenda și chiar încheia activitatea.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru Cotidianul.md că va verifica informațiile și, ulterior, va veni cu un comentariu. În același timp, reprezentanții serviciului de presă al SIS spun că s-au autosesizat și vor verifica informațiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here