BEI a redus creditarea cu 20%

Autor: , in Economic / 29 ianuarie, 2019, 17:49

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a redus anul trecut creditarea cu aproape 20% şi intenţionează să menţină finanţarea la un nivel similar în 2019, la aproximativ 60 de miliarde de euro, a declarat marţi preşedintele BEI, Werner Hoyer, la o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea, banca se pregăteşte pentru toate scenariile legate de Brexit, inclusiv ieşirea Marii Britanii din UE în martie, fără un acord. Sunt pregătite planurile pentru ca celelalte 27 de state membre UE să acopere deficitul de capital provocat de plecarea Regatului Unit, chiar în eventualitatea în care nu se ajunge la un acord, ceea ce ar crea brusc un deficit, fără o perioadă de tranziţie, a explicat Werner Hoyer.

Acesta a adăugat că reducerea creditării în 2018 vine pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice în UE, care au permis BEI să investească mai puţin şi să se concentreze pe proiectele mai riscante şi mai profitabile.

În pofida indiciilor privind încetinirea unor economii din UE, BEI va păstra un nivel similar al finanţării anul acesta.

Ieşirea Marii Britanii din UE va lăsa banca fără unul din cei mai mari acţionari ai săi, Regatul Unit, fără capitalul subscris de 3,5 miliarde de euro şi capitalul nevărsat de 35 miliarde de euro (capitalul pe care britanicii s-au angajat să îl pună la dispoziţia BEI, urmând ca acesta să fie vărsat la un anumit moment), toate acestea fiind esenţiale pentru ca Banca Europeană pentru Investiţii să-şi menţină ratingul de top „AAA” şi costurile de finanţare scăzute.

Deficitul în capitalul subscris va fi acoperit din rezervele băncii, iar cel în capitalul nevărsat va fi completat proporţional de celelalte 27 de state membre UE, a explicat Hoyer.

La nivel tehnic, s-a ajuns la un acord privind acoperirea deficitului dar acesta trebuie aprobat oficial de miniştri de Finanţe ai UE.

Hoyer a declarat că acordul oficial va fi încheiat după ce va exista claritate legată de procesul Brexit.

Acordul în rândul celor 27 de state membre UE a fost afectat de divergenţele privind viitoarea componenţă a acţionariatului, Polonia solicitând un procent mai ridicat, în urma căruia ar obţine mai multă putere.

Acordul provizoriu prevede o creştere modestă pentru Polonia şi creşteri de capital mai reduse pentru România, şi probabil pentru Luxemburg.

Banca Europeană de Investiţii este banca Uniunii Europene, singura bancă deţinută de statele membre ale UE şi reprezentând interesele acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X