Sursă foto: constcourt.md

Magistrații de la Curții Constituționale (CC) au declarat drept inadmisibilă sesizarea depusă de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, privind constituționalitatea art. 58 alin. (3) lit. (c) din Codul electoral, potrivit căruia alegătorii din afara Republicii Moldova pot vota doar în baza pașaportului valabil și a livretului de marinar.

Judecătorii menționează că valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să voteze în secțiile de votare constituite peste hotarele țării și este justificată de politicile statale ale evitării fraudării votului, menținerii unei legături dintre stat și cetățeni și încurajării deținerii de acte de identitate valabile.

Totodată, conform aprecierii Curții, pașaportul este valabil 10 ani, iar alegerile au loc o dată la patru ani și sunt previzibile, perioada dintre scrutine fiind suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil.

„Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară Din acest punct de vedere, nu este afectată esența dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării”, precizează magistrații.

Citiți și: (DOC) Interdicția de a vota peste hotare în baza pașaportului expirat sau a buletinului de identitate – (ne)constituțională?

Cât despre faptul că alegătorii care votează în țară o pot face în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii, Înalta Curte consideră că măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, aceasta nu afectează esența dreptului la vot și că legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția. „Așadar, prezenta sesizare este nefondată”, conchid magistrații CC.

Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


La 10 ianuarie, Avocatul Poporului a depus o sesizare la CC, prin care a cerut controlul constituționalității prevederii potrivit căreia cetățenii din diaporă vor putea vota la scrutinul din 24 februarie doar în baza pașaportului valabil și al livretului de marinar.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, precizează, în sesizarea depusă la Curtea Constituțională (CC), că interdicția de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova în baza buletinului de identitate, buletinului de identitate provizoriu sau a buletinului și pașaportului expirat este contrară art. 38 alin. (2) din Constituție, deoarece „reprezintă o interdicție a dreptului de vot”. De asemenea, aceasta ar institui și un tratament diferențiat în raport cu alegătorii care votează în țară și o pot face în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii, ceea ce înseamnă că este contrară art. 16 alin. (2), dar și art. 54 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova.

Cotorobai menționează că un număr semnificativ din alegătorii din Republica Moldova, care reprezintă partea activă a electoratului, se află permanent sau temporar peste hotare.

„Majoritatea emigranților moldoveni au familii în Republica Moldova și le pasă de viitorul acestei țări. Ei contribuie la economia națională prin remitențe cu peste 20% din PIB”, mai spune ombudsmanul.

Acesta mai scrie în sesizare că mulți moldoveni dețin și cetățenie română, ceea ce „creează premise să tolereze cu ușurință expirarea pașaportului Republicii Moldova”.

Mai mult, Avocatul Poporului amintește că moldovenii pot chiar și călători în Turcia în baza buletinului de identitate și afirmă că dacă autoritățile pot asigura libera circulație, atunci interdicția de a vota peste hotare este cel puțin inechitabilă.

Totodată, aceste restricții nu există nici pentru concurenții electorali, care pot prezenta copia oricărui act de identitate.

„Este de menționat că alegătorii au fost admiși, practic, la fiecare scrutin, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale, verificate corespunzător de instanțele de judecată, pentru a vota în baza documentelor de identitate expirate”, a sugerat autorul sesizării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here