Recenta vizită a președintelui Igor Dodon la Moscova poartă un vădit caracter electoral și servește drept furnizor de materie de PR pentru campania socialiștilor, susține fostul președinte al PLDM, Viorel Cibotaru. Mai mult, acesta spune că, la Moldova Dodon ar fi discutat despre o nouă formă a soluționării conflictului transnistrean.

„Prezența, însă, la această întrevedere și a consilierilor din ambele părți însărcinați să elaboreze și testeze marele negoț de ”soluționare definitivă a conflictului transnistrean” nu poate să nu pună în gardă. Potrivit unor surse credibile, acești consilieri ai lui Dodon au efectuat în ultimul timp bliț-navete în Washington, Berlin și Vienna, prezentând ”o nouă formulă de soluții” pentru conflictul înghețat de Moscova. Aceste ”idei noi”, însă, gravitează în jurul unor concepte mai vechi, cum ar fi ”consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și oferirea unor garanții internaționale pentru respectarea lui”, ”retragerea” declarativă a contingentului militar rus neantrenat în formatul de menținere a păcii, dar consolidarea, de-facto, și legitimarea, de-jure, a așa-numitelor FA ale regimului secesionist, și, la final, modelarea Republicii Moldova ca un potențial stat de tip confederal”, declară Cibotaru.

Potrivit politicianului, chiar dacă mai mulți politicieni, diplomați și experți informați și documentați consideră acest scenariu nefezabil „și cu foarte puțină susținere din partea mai multor instituții și cancelarii importante, riscurile, oricum, sunt foarte mari ca viitorul nostru și al copiilor noștri să fie plămădit de oportuniști, cosmopoliți, nuvoriși și, elementar, de boseci”.

„Atenție la mâinile celora care joacă interesele țării și cetățenilor ei la masa de poker geopolitic”, atenționează Viorel Cibotaru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here