12 morți din cauza gripei; Majoritatea persoanelor aveau maladii concomitente și nu au fost vaccinate

Autor: , in Social / 1 februarie, 2019, 14:57

De la începutul anului curent, au fost înregistrate 541 de cazuri de gripă clinică în 27 de teritorii administrative, iar în laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în perioada 1 octombrie 2018 – 1 februarie 2019, la prezenţa virusurilor gripale au fost investigate 641 probe, din care 222 probe au fost pozitive, iar în 185 de cazuri s-a detectat virusului gripal A(H1N1) și A(H3N2), în 37 de cazuri.

Până astăzi, în republică s-au înregistratat 12 cazuri de deces. Toate persoanele au fost confirmate de laborator cu virusul gripal A(H1N1), majoritatea au avut maladii concomitente și nu au fost vaccinate contra gripei.

Conform recomandărilor OMS, începând cu 01 octombrie 2018 şi până în prezent, se efectuează permanent supravegherea epidemiologică şi monitorizarea răspândirii geografice, intensităţii şi tendinţei procesului epidemic, circulaţiei virusurilor gripale dominante şi codominante, rezistenţa la preparatele antivirale şi impactul gripei, IACRS şi SARI asupra sistemului de sănătate.

Pentru prevenirea cazurilor de gripă și protejarea contigentelor cu risc sporit de îmbolnăvire cu gripă, au fost vaccinate 160.000 de persoane, inclusiv femeile gravide și copiii de la 6 luni de la naștere. Campania de vaccinare continuă, toate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire sunt îndemnate să se vaccineze contra gripei la medicul de familie.

În scopul organizării și fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, au fost mobilizate resurse suplimentare și reprofilate paturile în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor. Toate instituțiile sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă, asigură reprezentanții Ministerului Sănătății.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X