ENEMO constată mai multe încălcări în campania electorală: Hărțuirea candidaților și neclarități privind votul în diaspora

Autor: , in Politic / Populare / 4 februarie, 2019, 14:51

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor din Moldova (ENEMO) pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent constată încălcări în desfășurarea campaniei electorale, hărțuirea candidaților, mituirea alegătorilor, dar și neconcordanțe în ceea ce privește modul în care autoritățile au decis să organizeze votarea în diaspora.

Șeful-adjunct al misiunii de observare, Bosko Nenezic, a punctat că la Chișinău nu a fost un consens politic larg pentru schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt, în baza căruia se vor desfășura alegerile din 24 februarie, dar nici nu s-a ținut cont de recomandările experților Comisiei de la Veneția, pentru a nu face acestă modificare, ceea ce în continuare pune în lumină proastă Republica Moldova.

Mai mult, misiunea de observare constată dificultăți atât pentru concurenți, dar și pentru alegători, care nu înțeleg în mod corespunzător noile proceduri și consecințele noului sistem introdus.

Reprezentanții misiunii și-au exprimat îngrijorările și privind modul în care au fost stabilite circumscripțiile electorale.

„Rezultatul delimitării circumscripțiilor nu ia în considerare prevederile legii referitoare la numărul de alegători din fiecare circumscripție electorală, deoarece majoritatea circumscripțiilor stabilite pe teritoriul țării sub controlul autorităților moldovenești nu îndeplinesc criteriile stabilite în Codul Electoral cu privire la umărul de alegători și procentul de abatere între circumscripțiile electorale. Un număr de interlocutori ai misiunii de observare a alegerilor și-au exprimat îngrijorare cu privire la procesul de formare a circumscripțiilor electorale”, a declarat Bosko Nenezic.

Monitorizarea a fost efectuată până la 31 ianuarie, timp în care s-a constatat că, din primele zile ale campaniei electorale au avut loc atacuri și cazuri de hărțuire verbală și fizică împotriva unor candidați, precum și deteriorarea unor materiale ale acestora.

Din primele zile au fost atestate atacuri, cazuri de hărțuire verbale și fizice împotriva unor candidați și deteriorarea materialelor de campanie. Condamnăm toate atacurilor împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile electorale și non-electorale relevante să organizeze, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral. În plus, IEOM îndeamnă toate autoritățile relevante să depună eforturi pentru a preveni astfel de cazuri și să acționeze rapid pentru a identifica astfel de făptași și să îi aducă cât mai rapid în fața justiției, astfel încât să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfășura o campanie liberă”, a punctat șeful IEMO, Dritan Taulla.

Mai mult, în procesul de monitorizare s-a constatat că mulți candidați și grupuri de inițiativă nu au fost familiarizați cu procesul de colectare al semnăturilor și completarea foilor pentru semnături, ceea ce a dus la un număr ridicat de semnături invalide.

Misiunea de observare atrage atenția și asupra modul în care autoritățile au decis să organizeze scrutinul parlamentar în diaspora.

„Pentru o mai bună facilitare a votării în străinătate, numărul maxim de buletine de vot în secțiile de votare a crescut de la 3000 la 5.000. Cu toate acestea, datorită faptului că alegătorii vor primi 2 buletine de vot pentru alegerile parlamentare și 2 buletine de vot pentru referendum, organizarea votării poate fi afectată în mod semnificativ în cazul unei prezențe ridicate la vot a alegătorilor”, a mai declarat șeful IEMO, Dritan Taulla.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X