Venezuela: Maduro a respins ultimatumul dat de UE și amenință cu un război civil

Autor: , in Externe / 4 februarie, 2019, 13:35

Şeful statului venezuelean Nicolas Maduro a respins duminică seara ultimatumul mai multor ţări europene în vederea organizării unor noi alegeri prezidenţiale, iar state membre UE au promis să-l recunoască în acest caz pe opozantul Juan Guaido preşedinte încă de luni, relatează AFP, citat de News.ro.

Într-un interviu acordat postului de televiziune spaniol La Sexta, Maduro a declarat că el nu va da dovadă de ”laşitate în faţa presiunilor” celor care-i cer să plece de la putere.

Maduro a declarat că nu exclude varianta declanșării unui război civil, în condițiile în care presiunile externe asupra sa, pentru a se retrage de la putere, sunt tot mai mari.

Întrebat dacă această criză din Venezuela ar putea avea drept consecință izbucnirea unui război civil, Nicolas Maduro a declarat că „nimeni nu poate răspunde cu certitudine la această întrebare. Totul depinde de agresivitatea și nebunia de care vor da dovadă Imperiul din nord (N.R SUA) și aliații săi din vest. Cerem ca nimeni să nu intervină în treburile noastre interne și ne pregătim să ne apărăm țara”.

Maduro a răspuns și afirmațiilor lui Donald Trump, care a spus că nu exclude o intervenție militară a SUA în Venezuela. Maduro l-a amenințat pe președintele american că riscă să repete ce s-a întâmplat în războiul din Vietnam. „Veți avea mâinile pătate de sânge”, i-a avertizat el pe americani.

Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia – cărora Austria li s-a alăturat duminică – i-au cerut lui Maduro să anunţe convocarea unor alegeri prezidenţiale anticipate, ameninţând că altgel îl vor recunoaşte – începând de luni – pe Guaido, în vârstă de 35 de ani, ca preşedinte.

Iar sâmbătă, sute de mii de oameni au ieşit pe străzile din Caracas ca să-şi arate susţinerea pentru autoproclamatul preşedinte interimar al Venezuelei. În faţa mulţimii prezentă la protestele din Venezuela, Juan Guaido a făcut un nou apel la oamenii regimului, mai ales la militari, să-l abandoneze pe Nicolas Maduro.

”De ce trebuie ca Uniunea Europeană să spună unei ţări din lume care a organizat deja alegeri că ea trebuie să-şi refacă scrutinul prezidenţial, deoarece nu l-au câştigat aliaţii săi?”, s-a întrebat Maduro, care se exprima de la Caracas.

”Ei încearcă să ne încolţească cu ultimatumuri pentru a ne obliga să ajungem într-o situaţie de extremă confruntare”, a continuat el.

La câteva ore după expirarea acestui ultimatum, Ottawa urmează să găzduiască o reuniune de criză a miniştrilor de Externe din cadrul Grupului de la Lima, din care fac parte Canada şi aproximativ zece ţări latino-americane.

”Participanţi ai ansamblului comunităţii naţionale” urmează să se alăture discuţiilor, potrivit Ministerului canadian de Externe. Secretarul de Stat american Mike Pompeo urmează să participe prin videoconferinţă, a anunţat Departamentul de Stat. Iar UE ar putea asista, de asemenea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X