Zeci de medici oncologi vor merge în sate; Orarul consultațiilor

Autor: , in Social / 4 februarie, 2019, 18:19

Campania „Un doctor pentru tine!” se extinde, odată cu aderarea, pe parcursul lunii februarie, a 35 de medici oncologi la echipele multidisciplinare, pentru a acorda asistență consultativă pacienților din majoritatea raioanelor țării.

Acțiunea face parte din activitățile planificate în cadrul campaniei naționale de informare a populației privind bolile oncologice, combaterea și tratamentul acestora, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului și a fost lansată astăzi, 4 februarie, în cadrul unei conferințe de presă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Institutul Oncologic.

Astfel, în perioada 4 februarie – 1 martie, medicii oncologi (mamologi, pulmonologi, ginecologi, urologi, proctologi) se vor deplasa cu echipa multidisciplinară în raioanele republicii conform orarului:

• 04-08 februarie – la Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Florești, Drochia;

• 11-15 februarie – la Călărași, Nisporeni, Rezina, Telenești, Șoldănești, Glodeni, Sângerei, Fălești, Rîșcani;

• 18-22 februarie – la Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Anenii-Noi, Ștefan Vodă, Strășeni, Criuleni, Dubăsari;

• 25 februarie – 1 martie – la Cantemir, Vulcănești, Taraclia.

„Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical și întreaga societate. Prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul la timp sunt măsurile esențiale pentru a reduce îmbolnăvirea cu cancer și mortalitatea din cauza acestei maladii. Pentru realizarea acestui scop, ne-am propus să extindem campania „Un doctor pentru tine!”, cu echipe de medici oncologi din diferite domenii, care vor consulta populația din localitățile rurale, unde se înregistrează o pondere mai mare a bolnavilor de cancer, pentru a depista boala în faze incipiente și educa populația privind prevenirea îmbolnăvirii cu cancer”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

De asemenea, în cadrul campaniei de prevenire a cancerului, desfășurată pe parcursul lunii februarie, va fi acordată asistență metodică medicilor din raioane, se vor desfășura mese rotunde, discuții interactive cu cetățenii și sesiuni de informare a populației privind riscurile de îmbolnăvire de cancer, prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului, se arată într-un comunicat emis de MSMPS.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală. În acest an, întreaga lume desfășoară activități sub genericul „I Am and I Will”/„Eu sunt și eu voi fi”, un îndemn de a lupta împotriva cancerului, cu accent pe prevenţie, depistare precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin punerea în aplicare a strategiilor adecvate pentru prevenirea, depistarea precoce și tratamentul pacienților pe profil oncologic.

În Republica Moldova, potrivit datelor Global Cancer Observatory, în anul 2018 au fost înregistrate 254,3 cazuri noi la 100 mii populație, la evidență fiind total înregistrate 545,5 cazuri la 100 mii populație.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X